Přednostní transplantace se v Lipsku mělo dočkat 38 pacientů

4. 1. 2013 7:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Lékaři na klinice v Lipsku na východě Německa prý umožnili 38 pacientům přednostní transplantaci jater. Podle deníku Bild u nich lékaři falšovali údaje tak, aby se jejich případy zdály akutnější než ve skutečnosti. Právě lipská univerzitní klinika je přitom za poslední měsíce už čtvrtým německým nemocničním zařízením, na němž propukl skandál kolem údajné korupce na transplantačních odděleních.


Na darované tělesné orgány existují v Německu dlouhé čekací listiny. Pokud chce například někdo nová játra, musí o přidělení orgánu rozhodnout nezávislá nadace Eurotransplant se sídlem v Nizozemsku. A ta se rozhoduje podle naléhavosti. Upřednostňovány jsou kritické případy, například pacienti, u nichž byla provedena dialýza.

„To, co se tady děje, je svinstvo,“ cituje Bild předního transplantačního lékaře, jenž si raději přál zůstat v anonymitě. „Kdyby šlo o ojedinělý případ, dalo by se hovořit o nedopatření. Při tomto počtu případů u toho ale musí být hned tři lidé s kriminálním úmyslem,“ řekl lékař s poukazem na to, že transplantaci musí nakonec schválit tři experti.

„Podvod jako je tento navíc znejišťuje mnoho dárců v této zemi. Moji pacienti se obávají, že teď budou muset čekat ještě déle,“ dodal zdroj.

Transplantace jsou přitom velmi nákladné. Například za jednu transplantaci jater si nemocnice u zdravotních pojišťoven účtují standardně 84.000 eur (přes 2,1 milionu Kč). „Pokud se vyskytnou komplikace, hovoříme i o více než 100.000 eurech,“ říká mluvčí svazu německých zdravotních pojišťoven Ann Mariniová. Pro srovnání: bypass na srdci stojí „jen“ 18.000 eur.

Podle lékaře však u transplantací nejde klinikám ani tak o peníze, neboť zisk se jim těmito operacemi prý nezvýší, ale hlavně o prestiž. „Příliš málo případů škodí vlastní pověsti - kliniky i pracoviště. To vytváří enormní tlak. Osobně nemívá lékař před operací zpravidla žádnou finanční výhodu a také nemocnice má velmi vysoké výdaje,“ tvrdí lékař.

V případu čachrů kolem transplantací orgánů se však spekuluje i o možném uplácení lékařů. „Nemohu dát ruku do ohně za to, že tam nešly žádné peníze,“ prohlásil ve středu Wolfgang Fleig z vedení lipské kliniky.

Na údajné podvody přišla společná kontrola asociace německých nemocnic, svazu pojišťoven a německé lékařské komory. Ředitel transplantační kliniky a dva odpovědní vrchní lékaři odešli na nucenou dovolenou.

Podobná podezření se loni objevila také v Mnichově, Řezně a Göttingenu. Také tamní případy se vyšetřují.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?