Předražovací recept z kauzy Rath užívají další kraje

6. 6. 2012 8:20
přidejte názor
Autor: Redakce
Kolem bývalého středočeského hejtmana Davida Ratha a jeho spolupracovníků rozplétá policie systém záměrně předražovaných zakázek, krom jiného i na dodávky zdravotních přístrojů do nemocnic. Ukazuje se však, že postup zvolený ve středních Čechách kopírovaly i další kraje.


V posledním březnovém týdnu vypsalo pět krajských nemocnic (Znojmo, Náchod, Frýdek-Místek, Kladno, Jindřichův Hradec) výběrová řízení podle stejného vzoru.

Už v říjnu byla vyhlášena obdobná zakázka také v klatovské nemocnici. Krajské nemocnice chtějí dohromady utratit dva a půl miliardy, z toho tři projekty v hodnotě 1,6 miliardy mají být zaplaceny z evropských dotací.

Jak zlikvidovat konkurenci

Zakázky mají společných několik okolností. Požadují zároveň stavební práce a dodávku zdravotnických přístrojů. Zároveň požadují přísné reference. Kdo chce novou zakázku, ten musí prokázat, že v uplynulých pěti letech dostavěl a vybavil zdravotnickými přístroji několik jiných nemocnic. Přinejmenším jedna z těchto zakázek přitom má být stejné velikosti jako poptávaná stavba.

Takové reference dokáže splnit málokdo. Ze stavebních firem má v soutěži šanci prakticky jen Metrostav a OHL ŽS, v některých případech ještě kladenská Energie a kolínský Geosan.

Jednotlivé dodávky přístrojů v hodnotě přes 100 milionů, jak požadují Znojmo a Klatovy, mohou vykázat jen obchodní společnosti Hospimed a Puro-klima. Další tři nemocnice žádají několik padesátimilionových referencí, které by možná splnil ještě Hypokramed a Transkontakt.

Okruh zájemců omezuje i skutečnost, že se při dodávce musí spojit stavitel s obchodníkem. Právě takové zakázky historicky prosluly jako nejvíc předražené. K nejznámějším patří nákup magnetické rezonance Ústřední vojenskou nemocnicí nebo hybridní sál v ústavu IKEM.

Marná snaha ministra Hegera

Zprávy o zakázkách nemohou potěšit ministra zdravotnictví Leoše Hegera, ani jeho kolegu z resortu místního rozvoje Kamila Jankovského.

První z nich nařídil státním nemocnicím, ať důsledně rozdělují zakázky a nenakupují přístroje hromadně. Pak přilákají víc zájemců, posílí konkurenci a sníží ceny. Ještě horší je z tohoto pohledu spojovat stavební zakázky s dodávkou přístrojů.

Jankovský zase prosadil do zákona o veřejných zakázkách pravidlo, že zadavatel nesmí žádat potvrzení o referenční stavbě, která by překročila polovinu hodnoty vypsané zakázky.

Jankovského pravidlo ovšem začalo platit až prvního dubna a krajské nemocnice své zakázky vypsaly v posledním březnovém týdnu.

Vždycky vyhrají Hospimed a Puro-klima

Kraje totiž následují jiný příklad. Vytvořili ho spolupracovníci někdejšího středočeského hejtmana Petra Bendla, kteří v roce 2008 vypsali veřejné zakázky na přestavbu krajských nemocnic v Kladně a Příbrami za dvě miliardy, resp. 800 milionů korun.

Spojili v nich stavební práce s dodávkami přístrojů, a tím vyloučili, aby v soutěži hrála cena přístrojů nějakou cenu.

Konkurenci se Bendlovi podařilo účinně omezit. O zakázku se přihlásili pouze dva, resp. tři uchazeči. Hlavním zástupcem vítězného sdružení byl v obou případech Metrostav, subdodávku přístrojů do Kladna měly na starost Hospimed a Puro-klima, v Příbrami jen Puro-klima. Bendlův nástupce Rath zakázky s dílčími úpravami převzal a uskutečnil.

Stejný vzor teď použilo šest krajských nemocnic. V Klatovech už byla soutěž uzavřena. Do druhého kola postoupili pouze dva uchazeči, zvítězil tradičně Metrostav ve spolupráci s Hospimedem.

Důvody, proč napodobit střední Čechy

Z šesti hejtmanů dokázal manipulaci přesvědčivě vyloučit jen jihočeský Jiří Zimola u jindřichohradecké nemocnice.

Celý článek najdete na serveru Aktuálně.cz nebo ZDE.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?