Představenstvo liberecké nemocnice opouští exprimátor Kittner

27. 3. 2013 8:11
přidejte názor
Autor: Redakce
Bývalý liberecký primátor Jiří Kittner (ODS) rezignoval na místo v představenstvu i post ekonomického ředitele krajské nemocnice v Liberci. Věří, že jeho rozhodnutí povede k uklidnění situace ve společnosti. Kittner to dnes uvedl v písemném prohlášení. Liberecký kraj chce obměnit část představenstva, zatím ale naráží na nesouhlas libereckého magistrátu, který je minoritním vlastníkem nemocnice.


Změny v by přesto mohly nastat už ve středu, kromě Kittnera totiž rezignovali další dva členové představenstva nemocnice.

„Vývoj kolem Krajské nemocnice Liberec v posledních dnech ukazuje, že hlavním a jediným důvodem navrhovaných personálních změn je snaha za každou cenu odvolat mou osobu z představenstva společnosti,“ uvedl Kittner. Jeho odvolání prosazovala zejména Změna pro Liberecký kraj.

Na post v představenstvu rezignuje Kittner k dnešnímu dni, na místě ekonomického ředitele skončí v pátek 29. března. Od svého dobrovolného konce v nemocnici si slibuje, že se nebude opakovat situace z roku 2011, kdy nuceně skončil úspěšný tým vedený Luďkem Nečesaným. „Volby v roce 2010 a následné politické dohody Změny pro Liberec a ČSSD umožnily výměnu managementu MUDr. Nečesaného následovanou výraznou destabilizací nemocnice a rychlým zhoršením její ekonomické situace,“ uvedl Kittner. Nemocnici se podařilo stabilizovat až po dosazení jiného vedení, v němž byl i Kittner.

Krajská nemocnice má od 1. března obměněnou dozorčí radu. Cílem dalších změn iniciovaných krajem je údajně snaha omezit vliv politiků na chod nemocnice a zařízení stabilizovat. Podle předsedy dozorčí rady nemocnice Josefa Šedlbauera (Změna pro Liberecký kraj) je proto nejprve třeba obměnit představenstvo. „Jeho úkolem pak bude vypsat výběrové řízení na management nemocnice,“ řekl Šedlbauer. V dalším kroku bude znovu obměněno představenstvo, v němž by měli zasednout i lidé z nově vybraného vedení. Proti narychlo připraveným změnám v představenstvu se postavil Liberec, chce je nejprve projednat na čtvrtečním v zastupitelstvu.

Změny v představenstvu ale zřejmě nastanou už ve středu při jednání dozorčí rady nemocnice. Kromě Kittnera se rozhodli skončit v představenstvu další dva členové. Podle informací ČTK jde o lékaře Vladimíra Šámala a hlavní sestru nemocnice Hanu Bláhovou. „Jejich rezignaci nemám ještě v ruce, jen předběžnou informaci,“ řekl Šedlbauer. Dozorčí rada tak podle něj nebude nikoho odvolávat, ale jen doplňovat představenstvo. Mělo by se jednat o lidi spojené s bývalým ředitelem Nečesaným.

Liberecká nemocnice je s 1000 lůžky největším zdravotnickým zařízením v kraji. Je zisková, za loňský rok čeká podle předběžných výsledků zhruba pětimilionový zisk.

Bývalého libereckého primátora Kittnera, který stál v čele města 11 let, čeká soud kvůli machinacím s pozemky pod sjezdovkami na Ještědu. Společně s dalšími 22 libereckými zastupiteli je také obviněn z porušování pravidel při správě cizího majetku za hlasování pro prodej dvou městských pozemků bez výběrového řízení.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?