Přehled léků najdou pacienti na internetu

18. 6. 2009 10:21
přidejte názor
Autor: Redakce
Pacienti budou moci již za měsíc sledovana internetu průběh své nemoci, tedy jaký lék jim lékař předepsal, kolik za něj zaplatila pojišťovna a kolik museli dát ze svého. Státní ústav pro kontrolu léčiv totiž spustí elektronický lékový záznam pacienta, ten se tvoří z dat v centrálním úložišti. Pacienti tak díky tomuto systému budou mít přehled například o tom, jaká část doplatku se jim započítá do ochranného limitu....


Lidé, kteří budou chtít novinky od Státního ústavu pro kontrolu léčiv (SÚKL) využít, si budou muset opatřit speciální připojovací kód. Tím bude podle ústavu zajištěno, že k záznamu bude mít přístup jen vlastník. „Lékárníci i lékaři se dostanou pouze k údajům o léčivech, které pacientovi sami předepsali či vydali. Myslitelnou výjimkou bude moci být snad jen případ akutního ohrožení pacientova zdraví či života, kdy může být informace o tom, jaké léky užívá, pro ošetřujícího lékaře klíčová k provedení účinného zásahu,“ popsal ředitel SÚKL Martin Beneš. Jakým způsobem by byla ale taková varianta ošetřena ústav zatím neví, technické záležitosti budou řešeny až následně. „Tato možnost je zatím pouze v jednání, to znamená, že nelze říci, jaké by bylo její přesné technické řešení,“ reagovala pro Zdraví.Euro.cz Hana Herigová z tiskového oddělení SÚKLu. Lékový záznam bude kromě výše zmíněného obsahovat i instrukce k užívání předepsaných léků, identifikační údaje o předepisujícím lékaři a vydávajícím lékárníkovi, údaje o výši úhrady ze zdravotního pojištění, dále pak informace o doplatcích započitatelných do ochranného limitu a zaplacených regulačních poplatcích.

A co když v úložišti být nechci?

K centrálnímu úložišti je nyní připojeno 1325 lékáren z celkového poštu 2600. Alespoň takové číslo uvádí SÚKL, Česká lékárnická komora s tím ale nesouhlasí, podle ní je číslo mnohem nižší. Mnozí lékárníci si totiž stěžují, že jsou sice na webu ústavu uvedeni jako připojení, ve skutečnosti ale nejsou. Právě komora čeká na rozhodnutí Úřadu pro ochranu osobních údajů, který ověřuje, zda zřízením centrálního úložiště SÚKL neporušil zákony. Šéf komory Stanislav Havlíček se zúčastnil i konference, která elektronický záznam představovala, a i tam se svou kritikou vystoupil. „Tvrdíte, že sbíraná data jsou majetkem pacienta, co ale mohu udělat, jako pacient, pro to, abych v centrálním úložišti vůbec nebyl,“ ptal se Havlíček. Taková varianta není, zněla odpověď.

Elektronický lékový záznam a centrální úložiště dat naopak podporuje Svaz pacientů. Jeho prezident Luboš Olejár vítá, že pacienti budou mít trvale k dispozici přehled o svých lécích. Svaz chce zkontrolovat lékárny, aby zjistil, kde už připojení funguje. To udělá do konce července a pak vyzve kraje a fakultní nemocnice, aby ve svých lékárnách toto připojení k centrálnímu úložišti umožnily. SÚKL navíc se Svazem pacientů navázal dlouhodobou spolupráci, hodlá s ním jednat o změnách, které budou mít dopad na pacienty, cílem je zprostředkování zpětné vazby.

Podle propočtů by mohl případný přínos e-preskripce dosáhnout úspory více než 3,5 miliard korun. Zdravotnictví spotřebuje ročně kolem 240 miliard. Jednorázové náklady na vznik úložiště činí 450 milionů korun, dalších 90 milionů korun bude stát každý rok jeho provoz. K systému se lze přihlásit na informačním portálu SÚKL www.leky.sukl.cz.

Michaela Svobodová, www.Zdravi.Euro.cz

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?