Přehled výroků k volbě šéfů VZP a její správní rady

27. 11. 2012 8:25
přidejte názor
Autor: Redakce
Správní rada Všeobecné zdravotní pojišťovny (VZP) zvolila v pondělí nového ředitele VZP Zdeňka Kabátka a šéfa rady Petra Noska. Dosavadní ředitel Pavel Horák a šéf správní rady Marek Šnajdr rezignovali.


ČTK přináší výběr výroků členů rady, politiků a zástupců ministerstva zdravotnictví.

Odcházející šéf správní rady VZP Marek Šnajdr (ODS): Pokud ministerstvo zdravotnictví a největší zdravotní pojišťovna nepotáhnou za jeden provaz, jestli nebudou mít obě strany aktivní společnou vůli objektivní nedobrou situaci českého zdravotnictví v horizontu dnů, týdnů a měsíců řešit, tak dopad nebude pouze politický, ale bude to dopad na poskytovatele, pacienty, pojištěnce, a tedy na celé zdravotnictví. Jestli politická změna ve vedení VZP přispěje k tomuto souladu, tomuto táhnutí za jeden provaz, a já tomu mohu pomoci, tak jsem to udělal.

Nový šéf správní rady Petr Nosek: Věřím, že daná nová personální situace přispěje ke konsolidaci VZP jakožto pilíře českého zdravotnictví.

Odcházející ředitel VZP Pavel Horák: Situace posledních měsíců ve vztazích s ministerstvem zdravotnictví byla neudržitelná. V zájmu správného fungování této instituce i ředitele VZP jako manažera, který se musí opírat o důvěru ministerstva a správní rady …. Dal jsem přednost tomu, abych uvolnil prostor pro změnu, po které mnoho lidí volalo, a rozhodl jsem se k poslednímu dni listopadu z funkce ředitele VZP odejít.

Nový ředitel Zdeněk Kabátek: Mezi priority patří provedení pojišťovny problematickým ekonomickým budoucnem. Budeme se soustředit, aby zůstala ekonomicky stabilní, zároveň bych se chtěl soustředit na zpřístupnění a otevření smluvní politiky a vůbec otevření politiky vzhledem ke klientům, aby byly odstraňovány tenze, které v poslední době všichni vnímáme.

Nejsem člověkem nikoho… Mám svůj rozum, budu rozhodovat sám bez kohokoliv v pozadí… (ke kritice, že je Šnajdrův člověk).

Místopředseda rady hejtman Jiří Běhounek (ČSSD): V dané situaci jsme tam byli slušně řečeno stafáž, protože s námi o tom nebylo nikterak jednáno. Nový ředitel působil na ministerstvu zdravotnictví delší čas, je třeba se podívat, jaké tam měl výsledky a úspěchy. Já představu o tom, jakým způsobem chce VZP řídit při takto složité situaci, zatím nemám.

Člen rady za ODS a šéf zdravotního výboru Sněmovny Boris Šťastný: Chci upozornit, že šlo o volbu tajnou, že nově zvolení funkcionáři získali plný počet hlasů vládní koalice přítomných členů, což je silný mandát a já věřím, že do budoucna tato změna bude znamenat uklidnění situace, klid na práci ve prospěch našich pojištěnců i ve prospěch celého zdravotního systému.

Společné stanovisko členů správní rady za ČSSD: Dnešní změnu ve vedení VZP považuje sociální demokracie za mocenský převrat. Opakovaně upozorňovala na snahu ministra Leoše Hegera (TOP 09) ovládnout VZP pomocí personálních změn a koaličního parcelování moci. Nyní se tento scénář naplňuje v přímém přenosu a vzniká reálné riziko další destabilizace zdravotnictví za pomoci již „Hegerovy“ VZP.

Člen rady Michal Sojka (ČSSD): Je to špatná volba, navrhoval jsem, aby proběhlo výběrové řízení, protože se domnívám, že ředitele pojišťovny, která obhospodařuje více než 180 miliard korun, nemůže dělat člověk, který neřídil žádnou instituci. Já si myslím, že je úplně jedno, co nový ředitel při představení radě řekl, nebo slíbil, protože to bylo předem domluvené, takže to bylo divadlo.

Senátor Jan Žaloudík (ČSSD): Sociální demokracie se obává, že v důsledku podivných koaličních rošád bude pokračovat netransparentní politika VZP, podivné projekty a snahy dál omezovat zdravotní péči v naší zemi.

Člen rady Michal Babák (Věci veřejné): Způsob, jakým to řeší ministerstvo zdravotnictví, že v podstatě nám vnutí někoho na pozici generálního ředitele tak, že my ho přijmeme bez výběrového řízení, to se mi absolutně nelíbí.

Poslanec Jiří Rusnok (LIDEM): Vadí mi, že na post ředitele největší pojišťovny nebylo vypsáno řádné výběrové řízení. Doufám, že Zdeněk Kabátek prokáže své kvality a předpoklady k výkonu této významné funkce. Jeho následující kroky budou jistě pod drobnohledem nejen mým.

Mluvčí ministerstva zdravotnictví Vlastimil Sršeň: Ministerstvo považuje tuto změnu za pozitivní a předpokládá, že by se měla výrazně zlepšit komunikace mezi ministerstvem a VZP a zároveň budou ve VZP nastavena jasná, otevřená a transparentní pravidla.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?