Přeměna jihočeských nemocnic na jinou právní formu by byla těžká

23. 6. 2010 8:14
přidejte názor
Autor: Redakce
Přeměna osmi jihočeských nemocnic z akciových společností na jinou právnickou formu by byla velmi obtížná a ekonomicky nákladná. Vyplynulo to z ekonomicko-právního auditu jihočeských nemocnic, které si nechal vypracovat kraj.


„Zpětné zřízení příspěvkových organizací je podle renomovaných právníků z ekonomického hlediska veleobtížně proveditelné, protože by přineslo enormní náklady na tuto operaci,“ tlumočil hejtman Jiří Zimola (ČSSD) zastupitelům závěry auditu.

Kraj tak podle něj musí najít způsob řízení a ovládání těchto společností jako skutečný vlastník. K některým opatřením již přistoupil.

Důsledné dodržování závěrů auditu přinese podle hejtmana jihočeským nemocnicím úspory v řádu desítek milionů ročně, už nyní podle něj nemocnice ušetří miliony korun. „Audit nastiňuje způsoby, jak znesnadnit potenciálně nežádoucí převod krajských nemocnic do soukromých rukou,“ dodal.

Náměstkyně pro zdravotnictví Ivana Stráská (ČSSD) uvedla, že audit doporučuje zachování stávajícího modelu nemocnic. Musí být také posílena kontrola kraje nad jejich fungováním a jejich vedením.

Už se podle ní pracuje na centralizaci nákupních činností, účetnictví a kontroly, postupně se také mění představenstva nemocnic. Začíná se také s prací na vytvoření zdravotnické koncepce kraje, která neexituje, podotkla Stráská.

Podle auditu by také bylo vhodné mít centrální ústavní lékárny. Je to také vize kraje, ale ještě ji podle Stráské nezačal realizovat. Jihočeské nemocnice budou mít zřejmě jednoho auditora.

K přeměně nemocnic na akciové společnosti přistoupil kraj v roce 2006, kdy ho vedla ODS. Osm nemocnic postupně přeměňoval do roku 2008.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?