Preoperační úzkost u dětí zhoršuje rekonvalescenci

14. 9. 2006 7:14
přidejte názor
Autor: Redakce
Obavy dětí před operací mohu výrazně ovlivnit jejich následnou rekonvalescenci. Studie amerických lékařů ukázala, že velmi úzkostné děti měly podstatně větší pooperační bolesti, musely užívat více analgetik, trpěly poruchami spánku a příjmu potravy...


Výsledky výzkumu byly otištěny v srpnovém čísle časopisu Pediatrics. Podle autorů z nich lze vyvodit, že „snížení obav dětí před operací vede k lepší postoperační rekonvalescenci“.

Studie sledovala rekonvalescenci dětí ve věku od 5 do 12 let po provedené tonzilektomii a adenotomii. 44 dětí, které byly označeny jako velmi úzkostné, udávalo výraznější vnímání bolesti než zbylých 197 dětí. Rozdíl byl pozorován nejen krátce po provedení operace, ale také po propuštění dětí do domácí péče. Skupina dětí s preoperačními úzkostmi užívala 14 dnů po provedení operace mnohem větší množství kodeinu a acetaminofenu než děti v kontrolní skupině.

Autoři studie poukazují na to, že personál v nemocnici by měl věnovat této problematice více pozornosti. „Existuje řada věcí, které mohou zdravotníci připojit ke svým běžným pracovním úkolům při přípravě dětí na operaci, aniž by je to muselo stát více času,“ píše pediatrička Carla Amrheinová z Shrines Hospital for Children v Galvestonu. Zdravotníci se by měli například snažit vžít do malých pacientů a vysvětlit jim plánovanou operaci odpovídajícím jazykem.

(ivb), www.Zdravi.Euro.cz

Zdroj: BBC News

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?