Přepis nedělního pořadu OVM

11. 10. 2011 9:15
přidejte názor
Autor: Redakce
Přepis nedělního pořadu České televize Otázky Václava Moravce, jehož hostem byl ředitel Všeobecné zdravotní pojišťovny Pavel Horák.


Hra o pád šéfa VZP

Václav MORAVEC, moderátor: Komu zůstane v rukách Černý Petr? Hra, která se teď hraje kolem elektronických zdravotních knížek. A nejde o žádný levný špás. Největší zdravotní pojišťovna v zemi, Všeobecná zdravotní pojišťovna do něj investovala za víc než 10 let 1,5 miliardy korun. U zrodu elektronických zdravotních knížek stála firma IZIP. Tu založili poslanci ODS Milan Cabrnoch a Miroslav Ouzký.

Největší palbu kritiky teď kvůli nákupu majoritního podílu akcií společnosti IZIP dostává ředitel Všeobecné zdravotní pojišťovny Pavel Horák. Důvod? Akcie nakoupil na zadání správní rady. Prý je ale neinformoval o tom, že akcie získal od švýcarské firmy, která si ponechala zbylých 49 %.

Během šesti let, co stojí Pavel Horák v čele VZP, nebyla jeho pozice tak vratká jako v současnosti. O pochybnostech kolem obchodu s akciemi firmy IZIP, provozující elektronické zdravotní knížky, přišli jako první Reportéři ČT. Europoslanci za ODS Milan Cabrnoch a Miroslav Ouzký přenechali 49 % akcií firmy neznámé švýcarské společnosti eHI eHealth Internacional. Udělali to prý proto, aby nemohl být projekt zastaven. O tom prý Všeobecná zdravotní pojišťovna také uvažuje.

Sama společnosti IZIP se proti všem pochybnostem, které se týkají švýcarského menšinového vlastníka, ohradila. Po zjištění Reportérů ČT začala hra, komu zůstane v rukách pomyslný Černý Petr desetiletého problému elektronických zdravotních knížek. Náměstek ministra zdravotnictví a člen správní rady VZP Petr Nosek dal najevo rozčarování z postupu vedení pojišťovny.

Petr NOSEK, náměstek ministra zdravotnictví (4. 10. 2011): Tak já si myslím, že to skutečně primární pozici má správní rada, a já teda z pozice člena správní rady to beru jako velice nešťastný postup pana ředitele Horáka.

moderátor: Podle náměstka ministra zdravotnictví Petra Noska měl ředitel pojišťovny Pavel Horák ještě před nákupem akcií firmy IZIP prověřit, jestli nemá Všeobecná zdravotní pojišťovna s IZIPem podepsané nevýhodné smlouvy.

Pavel HORÁK, ředitel VZP (4. 10. 2011): Já jsem dostal úkol získat v té společnosti majetkovou většinu. Dostal jsem k tomu úkol, aby to bylo za nominální cenu. Tenhle ten úkol jsem splnil. Ty kupní smlouvy jsou podepsané.

moderátor: O odvolání ředitele Všeobecné zdravotní pojišťovny Pavla Horáka začaly po pondělním zjištění Reportérů ČT mluvit i další členové správné rady VZP, i opoziční sociální demokraté.

Michal BABÁK, člen správní rady VZP, poslanec /VV/ (4. 10. 2011): Pokud nebude proveden tento audit, který zadala správní rada, tak musíme hovořit o výměně generálního ředitele.

David RATH, stínový ministr zdravotnictví /ČSSD/ (4. 10. 2011): By měl být odvolán předseda správní rady VZP za ODS pan Marek Šnajdr, dále předseda dozorčí rady, opět za ODS pan Kantůrek, a samozřejmě s nimi i ředitel Všeobecné zdravotní pojišťovny.

moderátor: K odvolání šéfa VZP potřebují kritici Pavla Horáka získat většinu správní rady. Tu ale zatím hlavně kvůli odporu členů za ODS nemají.

Boris ŠŤASTNÝ, člen správní rady VZP /ODS/ (4. 10. 2011): Stávající ředitel VZP Pavel Horák a také stávající správní rada převzali projekt IZIP od předchozího vedení Všeobecné zdravotní pojišťovny, protože tento projekt trvá více než 10 let. V tomto ohledu stávající vedení a nová správní rada dělá všechno pro to, abychom tento projekt uvedli do chodu a chránili tak finance do něj vložené.

moderátor: A nejde o žádné drobné. Za 10 let vložila Všeobecná zdravotní pojišťovna do projektu elektronických zdravotních knížek víc než miliardu korun. VZP teď chce knížky vyzkoušet v pilotním projektu ve dvou krajích, a to v Karlovarském a na Vysočině. Na základě jejich fungování a auditu firmy pak rozhodne, jak dál. Zmiňovaný pilotní projekt má také ukázat, zda se podaří přesvědčit lékaře a pacienty, aby elektronické záznamy používali a zda tak přinese celý systém úspory. Dalším hostem Otázek je ředitel Všeobecné zdravotní pojišťovny Pavel Horák. Vítejte po čase v Otázkách. Přeji hezký dobrý den.

Pavel HORÁK, ředitel, Všeobecná zdravotní pojišťovna: Hezké odpoledne.

moderátor: Pro úplnost. Do dnešních Otázek jsme zvali i zakladatele společnosti IZIP, tedy europoslance za ODS Milana Cabrnocha a Miroslava Ouzkého. Zatímco první vzkázal, že nemá čas, druhý pak napsal SMS zprávu, citujme. „Vážím si vašeho pozvání, ale vzhledem k politizaci celé kauzy se k ní nebudu vyjadřovat. Miroslav Ouzký.“ Konec citátu. Jak daleko, pane řediteli, jste byl v tomto týdnu sednout k počítači a napsat rezignaci.

Pavel HORÁK: Já tohle to nemám v povaze. Když na vás jdou s mečem, tak já nedávám hlavu na špalek. Já jsem nic špatného neudělal takže to skutečně, rezignaci jsem žádnou nepsal, ani jsem nad tím nepřemýšlel. Napsal jsem dopis…

moderátor: Když po vás někdo jde s mečem, tak vy jdete ještě se silnějším.

Pavel HORÁK: No, v podstatě asi bych nejradši vyrazil, někomu … někoho chytit pod krkem, protože je to neuvěřitelné. V okamžiku, kdy se vám něco podaří, kdy třeba když mluvíme o IZIPU, to, že jsme v něm měli mít majetkovou účast, to se ví už léta. Nám to doporučovali strategičtí, když jsme dělali strategii pojišťovny, tak si pojišťovna měla pojistit ten projekt už někdy před právě před těmi 10 lety. A když mě v květnu správní rada vyslala na tu misi, na tu mission impossible, jako běžte, kupte si tam většinu za babku, za milion korun 51 % ve společnosti, která měla obrat teda za těch 10 let 1,5 miliardy korun, tak místo aby, když ten úkol splním, tak aby se začlo uvažovat co dál, jaká bude strategie s tím zahraničním partnerem, jakým způsobem to rozšíříme třeba ten projekt elektronických zdravotních knížek do Evropy, protože je to referenční projekt Evropské unie, my jsme v projektu epSOS, ta přeshraniční výměna informací o pacientech je prostě jasná. Místo toho, abysme se věnovali tomuhle tomu, tak někdo přijde s takovouhle kauzou, že nám hrozí nějaká arbitráž. Maximálně Švýcarsku hrozí arbitráž, protože my jsme…

moderátor: Počkejte. To znamená, vy nemáte vůbec žádné pochybnosti, koupil jste to za babku, koupil jste to za milion.

Pavel HORÁK: No, za babku, za milion.

moderátor: A nepociťujete informační dluh vůči členům správní rady VZP, protože ti možná by vám takový úkol nedali, pokud by bývali věděli, že akcie kupujete od švýcarské společnosti. Nebo myslíte si, že by rozhodovali úplně stejně?

Pavel HORÁK: Ale vždyť je to úplně irelevantní. Prostě akcie musíte koupit od toho, kdo je vlastní. A pokud jsou nějaká rizika, tak nevyplývají z těch akcií, které já jsem nakoupil. Naopak. Kdybychom koupili všechny ty akcie, tak byly by nějaká, byla by nějaká rizika arbitráže? Maximálně, protože my jsme vlastně investovali do Švýcarska, když to takhle vemete, tak maximálně kdyby to nevyšlo, tak bychom mohli žalovat tedy v arbitráži možná Švýcarsko, že je zmařená naše investice. Ale přeci v té vlastní transakci, že my jsme koupili akcie, to naopak kdybysme jich koupili 98 %, no, tak by to riziko bylo ještě menší. Na druhou stranu prostě ta společnost je česká, řídí se právem českým a v okamžiku, kdyby třeba došlo k nějakému sporu o plnění smluv, no, tak jako nejjednodušší věc je, že by to skončilo u českého soudu a ten by rozhodl. Všichni naši…

moderátor: Žádné riziko arbitráže tedy nehrozí, žádná rizika v sobě tento obchod zakomponovaná nemá.

Pavel HORÁK: No, ten vlastní obchod toho nákupu rozhodně ne. Všichni naši dodavatelé, a i ty jsou zahraniční firmy, jedna, vždyť nikdo z těch dodavatelů, ať už je to dodavatel informačních systému pro státní správu, kdekoliv, nikde to není česká firma, všude je to zahraniční vlastník. Proč tam nikdo nekřičí o tom, že hrozí arbitráž, když by Česká republika neplnila ty smlouvy. Ale smlouvy se musí plnit, že jo. My jsme vždycky postupovali podle zákona. Já si nedovedu představit, že by veřejnoprávní instituce, jako je Česká televize nebo Všeobecná zdravotní pojišťovna, prostě se vykašlala na plnění smluv a zadala důvod k nějaké arbitráži. A navíc, ani by k ní nemuselo dojít, stačilo by to dát k soudu tady na hlavním městu Praze.

Problematický nákup akcií?

moderátor: Znovu se zeptám, pane řediteli, ta původní otázka. Nemyslíte, že jste měl informovat ještě před podpisem smlouvy členy správní rady VZP, že kupujete onen většinový balík IZIPu od švýcarské firmy? Ruku na srdce.

Pavel HORÁK: Ale vemte si, že jelikož jsou to akcie na doručitele, tak správní rada nikdy nebyla informována o tom, kdo ty akcie vlastní, protože je to prostě akcie na majitele, správně se teda říká, to znamená, že…

moderátor: Tedy ony anonymní akcie z té novinářské hantýrky.

Pavel HORÁK: Ony anonymní akcie. Takže ani nikdy nemohla být informována, kdo je jejich vlastníkem, protože samozřejmě když se sejdeme u advokátní kanceláře v okamžiku valné hromady nebo předávání těch akcií, tak v tu chvíli všichni přichází s těmi akciemi. Tam poznáte toho, kdo je vlastní. Ale za další půlhodiny nebo za dvě hodiny nebo další den to může být jinak. Takže nikdo nemohl informovat správní radu, kdo je vlastníkem, a správní rada nikdy také neříkala, my to chceme koupit od Petra nebo od Pavla a my chceme nejdříve vědět, o auditu také správní rada nikdy nerozhodovala. Samozřejmě, když jsem to kupoval v takové, v takovém časovém presu, protože hned za měsíc, to se mělo udělat za měsíc. Dovedete si to představit, že by jedna firma koupila druhou firmu, a od toho nápadu by uplynul měsíc? Prostě a za měsíc mělo dojít k zahájení pilotních projektů, které mají prokázat, že ten projekt funguje.

moderátor: To být vámi asi, tak bych nebyl takový sebevrah, protože když vám to zadají a ještě u toho jsou anonymní akcie, jestli jste si sám naběhl na vidle.

Pavel HORÁK: Teď už anonymní nejsou, teď už patří nám. My tam máme většinu.

moderátor: No, ještě vám nepatří. Vy od toho obchodu, jestli se nemýlím, můžete ustoupit.

Pavel HORÁK: Ale jako v tuhle tu chvíli ano. Ty akcie jsou v advokátní úschově, naše peníze taky. Ale my je už v tuhle tu chvíli vlastníme, máme, výkon akcionářských práv s nimi už máme a máme 3 měsíce na to, abychom si tam šťourali v té společnosti, jak chceme, a když se nám na tom nebude něco líbit, tak řekneme: „Soudruzi, nechte si ty akcie.“

moderátor: To jsem zvědav. Schválně k tomuto aspektu, kdy řeknete soudruzi, nechte si ty akcie, co se pak může stát. Vrátím-li se ale k té otázce. Například člen správní rady Všeobecné zdravotní pojišťovny Petr Nosek dával v rozhovoru pro Českou televizi hodně nahlas najevo svoji nespokojenost s tím, že majoritní balík akcií IZIPu VZP získala od neznámé švýcarské firmy. Tady jsou jeho slova.

Petr NOSEK: Tak mě osobně na tom nejvíce vadí to, že od záležitosti toho transferu těch akcií přes další firmu nebyla správní rada informována. Řekl bych k tomu i to, že předtím než tedy mají být smlouvy uzavřeny, bylo deklarováno panem ředitelem, že bude /nesrozumitelné/, které má velice méně jaksi zhodnotit. Tu záležitost ve smyslu přínosu a stavu firmy IZIP jako takové, to znamená, pak teprve mělo být vyhodnoceno to, zda na základě /nesrozumitelné/ bude ten nákup zrealizován. Byli jsme informováni o tom, že akcie jsou v notářské úschově, nikoliv že by byly smlouvy již uzavřeny.

moderátor: Říká v rozhovoru pro Českou televizi náměstek ministra zdravotnictví, člen správní rady VZP Petr Nosek. Tudíž správní rada podle vás věděla, že jde o anonymní akcie, které mohou poletovat mezi různými vlastníky. Je to tak.

Pavel HORÁK: To se snad ví každý v České republice. Vždyť se o tom točí reportáže už dva roky.

moderátor: No, a tudíž to nepovažujete za chybu, když teď to správní rada, část členů správní rady hází na vaši hlavu.

Pavel HORÁK: Ale podívejte se, v tuhle chvíli jsou ty akcie na hromádce, všichni na ně mohou vidět, já tady mám tu smlouvu, můžete si ji přečíst, není na ní nic zvláštního. My tím máme akcionářská práva a 3 měsíce si můžeme zkoumat, bude due diligence, bude všechno, všechny ty, je to jistě chyba, mohl jsem o tom správní radě říct o něco dříve. Ale já jsem chtěl před správní radu předstoupit v okamžiku, kdy budu mít takhle v deskách prostě ty údaje o té společnosti, audity, uzávěrky, soupis majetku, jak je to s tím patentem, autorská práva. To jako není jednoduchá věc. Subdodavatelské smlouvy.

moderátor: Do konce roku, do konce roku budete mít všechny tyto informace.

Pavel HORÁK: No, to musím mít za měsíc, protože jako v téhle té situaci jako se nemůžeme do konce roku bavit o tom, jak to je, to prostě musí v tuhle tu chvíli být na stole. 24., kdy je správní rada, to asi na stole nebude, protože taková auditorská firma asi takhle vražedné tempo nevydrží, ale prostě v tu chvíli musí všechny ty informace být na stole, máme připravené i určité návrh toho, jak by mohla znít dohoda s tím strategickým partnerem, protože ten je taky známý, prostě ten přijde, představí se a my s ním budeme jednat o tom, jak on a my si představujeme to, jak budeme vzájemně spolupracovat při vedení nebo vlastnictví té společnosti. Správní rada to dostane na stůl, když se jí to bude líbit, přistoupí na to, když se jí to líbit nebude, řekne, jak se to má změnit, anebo od toho obchodu můžeme odstoupit a můžeme to kdykoliv udělat.

moderátor: Zeptám se jinak. Vy bezesporu nesete odpovědnost za tento nákup. Říkáte, že jste to koupil za babku a podobně. Neměl jste ale pochybnosti, že může celý tento spor vzniknout, když tady europoslanci Cabrnoch a Ouzký místo toho, aby to předávali majoritní balík přímo VZP, tak akcie převedli na švýcarskou firmu, vždyť to se dalo a zvlášť když to jsou anonymní akcie, tak se to dalo čekat.

Pavel HORÁK: Hra číslo jedna. Ti se měli těch akcií zbavit už dávno, protože ten projekt naráží jenom pořád na, na…

moderátor: Na tyto dva pány.

Pavel HORÁK: …na tu politickou angažovanost a kvůli tomu je kolem toho takové zle. Takže to už se mělo stát před lety.

moderátor: No, počkejte. Ale to zas nebýt jejich politické angažovanosti, tak by před 10 lety nedošlo k tomuto, k tomuto projektu a jeho plnění, protože měli známé ve VZP, v politických kruzích, tudíž tam se nevyhnete jistému střetu zájmu.

Pavel HORÁK: Co bylo před 10 lety, já nevím, já u toho nebyl.

moderátor: Ale vy nesete ty následky. Tak mi řekněte názor.

Pavel HORÁK: Z toho vyprávění já znám, že ti pánové to tehdy nabízeli ministerstvu zdravotnictví, jestli by to nechtěli tu ideu vzít jako ideu celonárodního zdravotnického systému. Údajně byli odmítnuti. Když se dneska zeptáte na ministerstvu zdravotnictví, jakou mají ideu zavádění iNELS, pravděpodobně se toho také moc nedozvíte. Takže celá Evropa to dělá. My jediní nevíme, co bude. Tohle to je jediný projekt, který v České republice existuje. Dokonce kdysi, někdy před pěti lety, získal cenu za nejlepší světový projekt v oblasti iNELS, čili určitě to není tak úplná hloupost, která by u nás nemohla fungovat.

moderátor: Ale ty akcie měly převést na VZP už dávno. Nebo zbavit se jich.

Pavel HORÁK: Hned na tom začátku VZP chtěla, měla říct, my chceme si to vlastnit. Na druhou stranu, který státní podnik, které ministerstvo v České republice má joint venture se soukromou firmou a ochránilo si to, že dodavatel jeho IT systému, do kterého dává každá státní instituce miliardy, takže je spoluvlastněn tím státem. Nikde v České republice takový případ není. Takže zase se nemohu zlobit, že někdy před desíti lety, kdy to teď bylo v grantových agenturách, kdy české výzkumné projektové výsledky prostě šly okamžitě do soukromých rukou, tehdy se nad tím nikdo nezamýšlel.

moderátor: Ale jako vnější pozorovatel máte ty pochybnosti, proč k tomu převodu na švýcarskou firmu došlo ve chvíli, kdy už jste deklarovali a od správní rady jste měli úkol získat majoritní balík těch akcií.

Pavel HORÁK: Na té druhé straně je strategický zahraniční investor. Mezinárodní počítačová firma, která má zájem ty akcie koupit, jestli po téhle té kauze je koupí, to já nevím. A ta advokátní kancelář nebo ten advokátní zástupce, který tam pro účely té transakce založil tu firmu, ta měla být pouze, jako když dáte auto do komise do autobazaru, nebo prostě když prodáte dům přes realitní kanceláře. Prostě úkolem té firmy nebylo provozovat ty zdravotnické knížky, to nikoho z nás ani nenapadlo, úkolem té firmy bylo sebrat ty akcie od těch akcionářů, půlku nebo 46 % jich dát Všeobecné zdravotní pojišťovně a druhou půlku, až si ta zahraniční firma taky samozřejmě projede due diligence, až si zkontroluje všechno to, jestli, jestli do toho obchodu půjde, a samozřejmě až poté, co naše správní rada řekne, jestli tohle si jí líbí, nebo nelíbí, tak pak odevzdá tu druhou půlku, druhou půlku tomu strategickému zahraničnímu investorovi, který tady nebude běhat po České republice a sbírat od fyzických osob nějaké akcie na doručitele, který prostě chce od advokáta ve Švýcarsku ve standardním právním prostředí naprosto, naprosto nezpochybnitelně převzít svůj budoucí majetek, za který asi zaplatí.

moderátor: Náklady na fungování projektu elektronických zdravotních knížek přesáhly za 10 let částku 1,5 miliardy korun. Vyplývá to z údajů VZP, které mají Otázky k dispozici. Podívejme se na ta data. V prvním roce existence projektu elektronických zdravotních knížek, tedy v roce 2001, byly náklady vynaložené Všeobecnou zdravotní pojišťovnou nejmenší, přesáhly 12 milionů korun, pak postupně rostly, až v roce 2005 přesáhly částku 160 milionu korun ročně. Při pohledu na tyto údaje je nutné dodat, že v letech 2005, 2006, 2009 a 2010 jsou náklady Všeobecné zdravotní pojišťovny tak vysoké, protože v nich jsou motivace lékařů za vstup pacientů i lékařů do systému elektronických zdravotních knížek. Jednoduchá otázka, pane řediteli. Po tom všem, co se tady děje, doporučoval byste správní radě a je to reálné, abyste získali celý podíl v IZIPu, v případě, že kývnete na to, ano, audity, dopadlo to všechno v pořádku, pokračujme v tom, když už se do toho dala miliarda a půl, aby všechny akcie měla VZP?

Pavel HORÁK: No, pokud bych měl říct svůj názor, já bych teda byl radši, aby to nám patřilo celé. Ale i vlastně toto na té správní radě jako názor taky zaznělo, že by, že bychom měli usilovat o koupi ne 30 %, to byla, vlastně moje první zadání na začátku roku bylo 35 %, aby podle obchodního zákoníku jsme tam získali nějaký vliv. Pak se to změnilo na 50 %. Na můj návrh se to zvedlo na 51 %.

moderátor: Navrhnete tedy správní radě, když neřeknete tu větu „soudruzi, odstupujeme od obchodu“, navrhnete, že by bylo dobré získat majoritu, ať v tom není soukromý vlastník, ať si to spravuje VZP?

Pavel HORÁK: Že bych si zase řekl o takový jednoduchý úkol. Samozřejmě k tomu musí být všichni dva, ten, kdo kupuje a ten, kdo prodává. A přesvědčit tu protistranu. Záleží na tom, jak bude hodnotit nebo jak si bude cenit těch akcií. Takže možné to je. Na druhou stranu v tom okamžiku vlastně to celé provozujeme my. Programujeme si vlastně, to nejde jenom o zdravotní knížky, ty tam v těch nákladech tvoří asi půl miliardy, zbytek je elektronická komunikace, portál pojišťovny, kam jenom za těch prvních 9 měsíců přišlo milion podání, komunikace se státními úřady. Jako to je celý. To všichni říkají zdravotní knížky. Ale to je celá elektronická komunikace se všemi našimi partnery, od soudních exekutorů, prostě přes zdravotnická zařízení, která posílají přes portál faktury a dávky a vůbec nemusí být v IZIPu, tohle to je všechno dohromady. Takže…

moderátor: Promiňte, pane řediteli, ale přesto dostáváte od zakladatelů IZIPu do kožichu, že děláte velmi málo nebo dělali jste i v uplynulých letech velmi málo, abyste celý ten projekt podpořili. Bezesporu, když jste si v tomto týdnu četl výroky Miroslav Ouzkého, europoslance za ODS a zakladatele, že sama zdravotní pojišťovna může za to, že to tak nefunguje, jak to fungovat má.

Pavel HORÁK: Tak já jsem zvyklý, že mě bijí ze všech stran. Ale já když jsem přišel do VZP, tak na straně vlastně toho partnera byla taková naivní představa, že jsme to naprogramovali, teďka je to jaksi nainstalované, tak teď se o to musíte postarat vy, aby to ti lékaři používali. Jenomže pro ty lékaře to musí být komfortní, musí to být propojeno s jejich informačními systémy, oni … jako není možné, aby vstupovali do toho systému zdravotních knížek. Tam je nutné, aby se jim automaticky ty informace objevovaly v jejich klinických informačních systémech. Ty všechny skoupila zahraniční konkurence. Takže s ní se taky velmi obtížně vyjednává. Takže to není tak jednoduché, jo. Ta představa, že my máme něco, co může spořit miliardy, což může spořit miliardy, to už ukázalo, ukázaly případy ze zahraničí naprosto jasno. My, když jsme si vyjeli, kolik duplicitních léků, laboratorních vyšetření, magnetických rezonancí se předepíše jednomu pacientovi různými lékaři ve stejný den, ve stejný týden, to jsou miliardové ztráty, to jsou prostě obrovské peníze, které prostě zbytečně kord české zdravotnictví vyhazuje. Samozřejmě nikomu to není příjemné, že se na to přijde. Dneska každý občan nebo každý klient IZIPu, ať jich je 2,5 milionu, a to zas nejsou hloupí lidé, kteří si tam dali nalákat nějakou pochybnou reklamou, prostě 2,5 milionu lidí v České republice tam ten přístup má a když se podívá, tak tam vidí, co ta zdravotnická zařízení na ty, na jejich osobu vykázalo, všechny předepsané léky, všechna laboratorní vyšetření, ale ti lidé se samozřejmě bojí často na to upozornit. Oni nám sice napíšou, on si pan doktor na mě napsal to a to a to a stálo to iks tisíc korun, ale promiňte mi, já se nepodepisuju, protože je to můj lékař a on by mě pak už zas třeba nechtěl ošetřit. A pro ty lékaře to taky není příjemné, že se jim někdo dívá ne do dokumentace, ta zůstává jejich, to byl zas další plán, že dokumentace bude na jednom místě, tohle to jsou jenom lékařské zprávy. Tak ani těm lékařům to samozřejmě není příjemné. Takže my jim říkáme, podívejte se, když budete s náma hrát čistou hru, budete se chovat odpovědně, budete koordinovat tu péči, zvýšit její kvalitu, o to tady hlavně jde. Tak my vám dáme nějaké peníze za to, že to děláte lépe než vaši kolegové, a to je ta čtvrt miliarda, která je v těch 1,5 miliardě, kterou jsme vyplatili těm lékařům. Takže ten problém je mnohem složitější a ty v zahraničí ty projekty podobné vždycky měly největší obtíže s tím, aby to ti lékaři začali používat.

moderátor: Kdy dáte správní radě VZP tedy všechny audity plus své doporučení, jak dál s IZIPem, jestli si ty akcie ponechat, anebo říct vaši větu „soudruzi, odstupujeme“.

Pavel HORÁK: No, tak je to taková jednoduchá otázka. Když chcete vyjednávat s protistranou, je lepší, když tam máte majoritu v té společnosti, nebo je lepší, když nemáte nic? Já si myslím, že jako s tím nezkazíme. Navíc ty akcie můžeme vrátit kdykoliv později. My jsme si do té smlouvy dali řadu, řadu pojistek. Takže prostě to není. Jako to, co je podstatné, ten pilotní projekt, ten už běží. Samozřejmě zase teďka je těžce postižen tou mediální kampaní. Ale ten musí prokázat v těch dvou krajích, kde je kraj Vysočina, jsou v tom všechny nemocnice.

moderátor: Kdy výsledky, tedy kdy je bude mít správní rada k dispozici?

Pavel HORÁK: Ten pilotní projekt, jako ten, to je to klíčové, tak ten bude, ten měl původně začít 1. 7., když teda stihnu koupit ty akcie za ten měsíc, což se teda nepovedlo, takže začal 1. 9., a má běžet rok. My můžeme, samozřejmě první nějaké výsledky budou za 3 měsíce. Součástí toho má být jakási elektronická preskripce, všechny tyhle ty věci, které prostě mohou, mohou přispět k úspoře prostředků. A to je to klíčové. Mezitím my si samozřejmě projevit, prověřit, do čeho jdem. Já největší obavy, já tady mám i seznam těch rizik od poradenské společnosti, které by mohly vzniknout, to jsou 3 stránky věcí, které si musíme ověřit v rámci toho auditu, původně ten audit měl být do konce října, snad se to stihne, protože příští týden konečně teda, protože to zas musíme postupovat veřejnou zakázkou, vybrat velkou auditorskou firmu, která to udělá, snad to ten auditor stihne, aby to do toho konce října bylo, ale to samozřejmě záleží na tom, jak ta, jak ta problematika bude složitá.

moderátor: A pokud byste ty akcie vrátili, tak garantujete veřejnosti, že tam žádné riziko soudních sporů není, že by ten, ta švýcarská firma se cítila dotčena, zažalovala Českou republika, že se nerozvíjí systém elektronických zdravotních knížek, protože VZP ustoupila od systému firmy IZIP.

Pavel HORÁK: Ale my jsme se k ničemu nezavázali. To, co platí, jsou v minulosti uzavřené dlouhodobé smlouvy, a ty jsou zase naše záruka. Protože představte si, kdyby ty smlouvy byly uzavřené, dejme tomu, s výpovědní lhůtou, že by se daly vypovědět za půl roku nebo za rok, a poté, co my do toho systému nainvestujeme, začne to fungovat a ověří se, že to ty úspory přináší, tak by ta protistrana řekla: „Tak, a my s tím končíme a my to prodáme vaší konkurenci.“ Takže to, že ty smlouvy jsou uzavřené na iks let dopředu, aby to vytvářelo jistotu pro pojišťovnu, že ty 2,5 milionu klientů nikdo nepřetáhne do nějaké nově vznikající pojišťovny, no, tak to je naše záruka. Kdybychom to smlouvy porušovali, no, tak samozřejmě že k tomu nemusí být … já věřím tomu, že snad proboha největší ochranou by měl mít český občan, český vlastník. Takže když to bude česká firma a my nebudeme plnit podle těch smluv, no, tak asi nás dá k soudu a budeme muset plnit. Na druhou stranu v minulosti vždycky, když si pojišťovna řekla, anebo spíš nadiktovala, my to chceme takhle, takhle, takhle, tak vždycky se ty smlouvy upravily, předělaly, nejdřív byly výkonové, pak paušální, pak zas výkonové, prostě aby to nám vyhovovalo co nejlépe. V roce 2008 jsme si nechali prověřit výši těch nákladů prostě auditem. Takže já jako neříkám, protože teprv teďka se dostáváme ke všem těm věcem, které v té společnosti jsou, k těm subdodavatelským smlouvám, k autorské smlouvě, k tomu patentu a dalším věcem, tak nemůžu říct, že tam nikde nemůže být žádné riziko, ale rozhodně to, že by…

moderátor: To, co jste v současnosti viděl, jsou ta rizika zatím minimální, abyste odstupovali od vlastnictví?

Pavel HORÁK: No, ale hlavně jsou to rizika pro toho, kdo vlastní většinu té společnosti. My to tam vlastně „šéfujem“, my tam máme 51 %.

moderátor: Takže zatím z těch informací, které máte, byste ty akcie nevracel, protože máte majoritu a teď můžete tu firmu řídit.

Pavel HORÁK: No, tak tím se ta situace může jenom zhoršit, když se zbavíme těch akcií. To samozřejmě teďka vznikne nějaká diskuse, protože členové správní rady byli oslovovány médii tím stylem, jako hoří vám dům, víte o tom, a když se vyděsili, tak řekli, ano, ale Horák u toho byl, když ho zapalovali, že jo, protože ty arbitráže a Diag Human a prostě všichni jsou vystrašení, takže samozřejmě to může dopadnout tak, že ta správní rada, to je malý parlament, že jo, tam je za 10 poslanců jeden člen správní rady v zastoupení těch různých politických stran. Takže samozřejmě tam může vzniknout situace, že řeknou: „Vraťte to.“ A já to vrátím. Ale tím si tu situaci nijak nezlepším, spíš zhorším. Aspoň já si to..

moderátor: Jaké je riziko v tom seznamu, velmi stručně, který máte před sebou.

Pavel HORÁK: Ale to jsou, to jsou rizika, rizika nebo věci, které je nutné, nutné zkontrolovat. Teďka, abych vám jen tak zacitoval, doufám, že to, že to rychle, rychle najdu. Je to od účetní závěrky, seznam zaměstnanců, smlouvy, které, tady, možná rizika spojená s IZIP. „Získání kontroly nad projektem v oblasti posouzení, co je v majetku a pod kontrolou společnosti, realizace transakce, manažerská provozní kontrola nad přebíranou společností, organizační zajištění IZIP, právní due diligence, finanční a daňové prověrky, smluvní zajištění dodávky služeb, licence software know-how, vlastnictví a zpracování dat, další důležité subkontrakty, personální zajištění, finanční toky kupující IZIP dodavatelé.“

moderátor: Budete vlastně měnit, měnit vedení IZIPu, když teď ovládáte majoritu?

Pavel HORÁK: Tak především základem té domluvy je to, že my se v té společnosti není možné, i když vlastně 51 % akcií, abychom toho druhého partnera vytěsnili a dělali si tam, co chceme. Tam je potřeba docílit dohody, protože ten partnerský vztah bude takřka vyvážený, aby ta strategie, kterou přijmeme a kterou buď schválí, nebo neschválí naše správní rada a podle toho to bude vypadat, tak abysme se na ní dohodli s tou protistranou, která pravděpodobně nebo předpokládalo se, že bude prostě standardní firma podnikající v IT a že budeme společně realizovat tu strategii, aby se nám všechny ty peníze vrátily, které jsme do toho investovali, protože to je cílem toho. A vždycky když ta správní rada v minulosti opakovaně se tím zabývala, tak vždycky zvážila prostě na jedněch vážkách toho, kolik nás to stálo, kolik nám to může přinést, i když třeba v té akvizici pojištěnců prostě tam byl jednoznačný pak efekt pro nás, protože my jsme přes IZIP získali zhruba 50 tisíc nových klientů, to je vlastně pojistné v obratu jedné miliardy korun, že jo, to jenom díky tomu. My vlastně s druhou půlkou jsme takhle vylepšili svoje hospodaření o dvě miliardy, protože původně jsme počítali, že 100 tisíc pojištěnců ztratíme, místo toho jsme je neztratili a ještě navíc získali. Takže to vlastně stojí za pádem pojišťovny Média, protože ty jsme sebrali klienty, ona zkrachovala, my jsme pak teda byli nuceni ji spolknout. A jako to je taky důsledek těchto akcií.

moderátor: Konstatuje další host Otázek, kterým byl šéf Všeobecné zdravotní pojišťovny Pavel Horák. Děkuji, že jste přijal mé pozvání. Těším se příště na shledanou.

Pavel HORÁK: Děkuji za pozvání.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?