Přepočítání akutních lůžek se nevyhne žádná nemocnice ani obor

9. 3. 2011 8:23
přidejte názor
Autor: Redakce
Přepočítání akutních nemocničních lůžek se podle prvního náměstka ministra zdravotnictví Vladimíra Pavelky nevyhne žádná nemocnice ani obor medicíny.


Pavelka to řekl ČTK při dnešním představení rekonstruovaného operačního sálu na infekční klinice Fakultní nemocnice Bulovka. Uvedl, že Česko má dvakrát tolik akutních lůžek než vyspělý svět, lze podle něj usuzovat, že se to týká i lůžek infekčních.

„Netýká se to ale infekce na Bulovce, je to exkluzivní pracoviště, kde je soustředěna péče o velice úzké spektrum nemocných, kterou bychom jinak nebyli schopni zajistit,“ zdůraznil.

Se zrušením 10.000 drahých akutních lůžek a přeměnou části z nich na levnější lůžka následné a dlouhodobé péče, která v Česku chybí, počítá reforma. Mělo by to vést k efektivnějšímu využití peněz zdravotnictví.

Revize se podle náměstka zaměří na všechna nadbytečná lůžka. „Jde o to péči soustředit tam, kde jsou pro to dobré podmínky, kde je větší spád pacientů, kde je dostatek kvalifikovaných lékařů i odborného personálu. Také jak tomu odpovídá stav budovy, kde oddělení je, protože někde se podmínky od padesátých let minulého století neměnily,“ vysvětlil.

Ministerstvo zdravotnictví se domluvilo se zdravotními pojišťovnami a kraji na tom, že budou na rušení akutních lůžek a přeměně na lůžka následné a dlouhodobé péče spolupracovat.

Podle reformního plánu na rušení lůžek v letech 2011 až 2012 by mohly některé menší nespecializované nemocnice skončit úplně, jiné se změní v doléčovací centra neakutní medicíny. Podle ministerských odhadů by se tak ušetřilo asi pět miliard korun.

Do konce června má být hotová analýza možností změn lůžkového fondu nemocnic, dílčí údaje budou do konce března. Rozhodne komise ze zástupců ministerstva, zdravotních pojišťoven a krajů.

Pojišťovny nebudou nabízet smlouvu na lůžka, která se mají po dohodě s kraji a ostatními pojišťovnami zrušit. Neměli by se jako dřív objevit politici, kteří za místní nemocnici pro své voliče budou bojovat a zabrání naplnění dohody o rušení lůžek.

„V této době je mimořádně cenné, že se iniciativy ujaly kraje, které mají ke komunálním politikům mnohem blíž než centrály pojišťoven a ministerstvo zdravotnictví. Dohoda mezi pojišťovnami, krajem, obcemi, městy a nemocnicemi o rušení lůžek by byla velmi cenná,“ shrnul náměstek.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?