Přeřazení do vyšší platové třídy

9. 10. 2009 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Dotaz: Prosím o radu, jakým způsobem postupovat, nebylo-li nám od 1. července 2009 přiznáno přeřazení z 10. do 11. platové třídy podle změny v Katalogu prací (nařízení vlády č. 469/2002 Sb.), i když se domníváme, že náš nárok je opodstatněný. ...


… Pracujeme na porodním sále nemocnice zřizované krajem, asi 1100 porodů ročně, jsme registrované porodní asistentky, pracující bez odborného dohledu, minimálně 13 let praxe na porodním sále, absolvované specializační studium na NCO NZO v Brně.

Do 30. června 2009 nám byla přiznávána 10. platová třída – podle náplně činností jsme poskytovaly vysoce specializovanou péči bez odborného dohledu. Porodní asistentka provádí vyšetření nutná ke sledování fyziologického těhotenství, sleduje ženy s fyziologickým těhotenstvím, sleduje stav plodu v děloze, rozpoznává u matky, plodu nebo novorozence příznaky patologií, které vyžadují zásah lékaře, a pomáhá mu v případě zásahu; při nepřítomnosti lékaře provádí neodkladná opatření, připravuje rodičky k porodu, pečuje o ně ve všech dobách porodních a vede fyziologické porody včetně nástřihu hráze; v neodkladných případech vede i porody v poloze koncem pánevním (neodkladným případem se rozumí vyšetřovací nebo léčebný výkon nezbytný k záchraně života nebo zdraví), ošetřuje porodní a poporodní poranění a pečuje o šestinedělky, poskytuje ošetřovatelskou péči fyziologickým novorozencům, provádí jejich první ošetření včetně případného zahájení jejich okamžité resuscitace.

Pečuje o rodičky během porodu, samostatně odvádí porody (včetně předčasných, indukovaných, porodů dvojčat…), asistuje lékaři při vedení patologických porodů ve II. době porodní, provádí revize dutiny děložní, sutury rozsáhlejších poranění včetně následné ošetřovatelské péče po celkové anestezii, připravuje rodičky k urgentnímu císařskému řezu. Pečuje také o těhotné s patologickým těhotenstvím – hrozící předčasný porod, gestózy, diabetičky… Při porodním sále funguje tzv. riziková poradna, kam jsou odesílány těhotné s různými komplikacemi.

Vzhledem k tomu, že ambulantní lékaři v našem okrese nedisponují přístrojem CTG, sledujeme i fyziologické termínově těhotné – natáčení kardiotokografu, měření TK, vyšetření moči – a také asistujeme na gynekologickém zákrokovém sálku – příprava sálu a instrumentária, přidržení nástrojů, obsluha odsávačky, UZV přístroje…

Podle vedení našeho oddělení nemáme na přeřazení do 11. platové třídy od 1. července 2009 údajně nárok, i když podle nového znění Katalogu prací v části 2.19.6 došlo ke změnám. (Cituji: 11. platová třída: 1. Poskytování vysoce specializované ošetřovatelské péče bez odborného dohledu včetně péče o děti do 3 let věku. 2. Vykonávání zvlášť náročných specializovaných postupů bez odborného dohledu na základě specializované nebo zvláštní odborné způsobilosti, tj. diagnostických, léčebných, ošetřovatelských či rehabilitačních výkonů a úkonů, které jsou náročné z hlediska zvýšeného rizika pro pacienta nebo z hlediska technologické náročnosti provedení.

Příprava a obsluha přístrojového vybavení na operačních sálech nebo na specializovaných diagnostických nebo terapeutických pracovištích, instrumentace při operačních diagnostických a terapeutických výkonech. 3. Poskytování vysoce specializované ošetřovatelské péče v porodnictví a gynekologii bez odborného dohledu při komplikovaném porodu a vysoce specializovaných gynekologických výkonech, instrumentace při porodu císařským řezem.

Zajišťování cílených preventivních programů včetně zajišťování gynekologického screeningu, předepisování nebo provádění vyšetření nezbytných ke sledování fyziologického těhotenství.) Z asi 10 námi oslovených porodních sálů z různých krajů byly všechny asistentky na porodním sále zcela automaticky přeřazeny do 11. platové třídy. Jakákoli diskuse s naší vrchní sestrou na toto téma je marná. Ředitel nemocnice není zcela zásadně proti, ovšem návrh na přeřazení do vyšší platové třídy musí vzejít od vrchní sestry – čímž se stále nacházíme na bodě nula.
Děkujeme za odpověď

Renata Š. a kolektiv asistentek porodního sálu

Vládní teorie aneb Jak to chodí v praxi

Vláda 6. května 2009 schválila plošné navýšení platů všech státních zaměstnanců o 3,5 %. Toto nařízení nabylo účinnosti 1. července 2009. Současně 6. května schválila další navýšení platů všech zdravotníků o 3,5 % též k 1. červenci a zvláštní příplatek jen pro zdravotní sestry u lůžka ve výši 8 %. Po červnové novele je vše upraveno v nařízeních č. 130/2009 Sb. a č. 137/2009 Sb.
Na základě novely Katalogu prací je váš nárok na přeřazení do 11. platové třídy oprávněný.

V případě, že by pro daný platový stupeň nebylo dosaženo odpovídajícího vzdělání, má zaměstnavatel právo na základě stupnice platových tarifů odečíst zaměstnanci několik let praxe. Pro 11. platovou třídu jsou v nařízení vlády č. 564/2006 Sb. stanoveny kvalifikační předpoklady spočívající ve vysokoškolském vzdělání v magisterském studijním programu a ve vysokoškolském vzdělání v bakalářském studijním programu. Odečet let je následující: při dosažení vysokoškolského vzdělání v bakalářském studijním programu se odečítají dva roky praxe, u vyššího odborného vzdělání tři roky, u středního vzdělání s maturitou pět let, u středního vzdělání s výučním listem šest let, u středního vzdělání sedm let a u základního vzdělání devět let praxe.

V současné době se velké množství nemocnic potýká s problémem, kdy nemůže na základě stavu svých financí vládní nařízení provést a zdravotním sestrám slibovaných patnáct procent platu přidat. Nemocnicím měly být prostředky poskytnuty příslušným krajem a podle dohody i zdravotními pojišťovnami. Pokud jde o zdravotní pojišťovny, peníze údajně poskytla zatím jen Všeobecná zdravotní pojišťovna.

Pokud chápu váš dotaz správně, hlavním problémem není neochota vedení nemocnice, resp. nedostatek financí na zvýšení platu, nýbrž formální absence návrhu na přeřazení do vyšší platové třídy. Návrh totiž, jak píšete, musí podat vrchní sestra. Toto vysvětlení ředitele nemocnice mi připadá trochu alibistické, přesto doporučuji obrátit se na vedení nemocnice, resp. na nadřízeného vrchní sestry, a požadovat řádné plnění jejích pracovních povinností. Na přeřazení do vyšší platové třídy a odpovídající zvýšení platu máte právní nárok. Pokud ani zde nebude váš problém uspokojivě vyřešen, doporučuji se obrátit se stížností na ministerstvo zdravotnictví, eventuálně na oblastní inspektorát práce.

Mgr. Markéta Klánová (marketa.klanova@wolftheiss.com)

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?