Přerovská radnice opět podpořila víkendový provoz lékáren

14. 11. 2012 8:13
přidejte názor
Autor: Redakce
Přerovská radnice znovu podpořila víkendový provoz tamních lékáren. Zastupitelé rozhodli uvolnit na zajištění této služby padesátitisícovou dotaci, se stejnou částkou počítá město i v příštím roce.


ČTK to řekl primátor Jiří Lajtoch (ČSSD). Přerov tímto způsobem podporuje provoz lékáren od roku 2005, kdy rozhodnutím olomouckého krajského úřadu byly ve městě ukončeny pohotovostní lékárenské služby. Přerov pomohl lékárnám jako první město v kraji.

V pohotovostní službě o víkendech a svátcích se podle primátora střídá ve městě deset lékáren. „Jde o solidaritu s občany, jde o symbolickou částku, o které se lékárny mezi sebou podělí. Jde nám o to, aby se zabezpečil provoz i o víkendech,“ uvedl primátor.

Město na rozdíl například od Olomouce nemůže spoléhat na provoz lékáren v obchodních centrech. „Do žádného marketu, který je v Přerově, se lékárna nedostala. Původně jsem také usiloval o to, aby byla lékárna s nepřetržitým provozem v nemocnici, náklady její vedení však vyčíslilo na více než 200.000 korun,“ doplnil Lajtoch.

Podle zástupců lékáren dotace víkendový provoz nepokryje, částku však vítají. „Zapojujeme se do toho hlavně kvůli tomu, že jsme zdravotníci, a podle nás by měly být léky přístupné lidem i o víkendech. Výdělečné to pro nás určitě není,“ řekla ČTK pracovnice lékárny U nádraží v Husově ulici, která drží pohotovost tuto sobotu.

Ve městě funguje 17 lékáren, z toho jedna je ústavní v rámci přerovské nemocnice. Víkendový provoz bude zajišťovat deset z nich; lékárny si služby rozdělí a podělí se i o peníze. Rozpis jednotlivých pohotovostních služeb mohou obyvatelé Přerova najít na internetových stránkách města www.prerov.eu. Na každé lékárně je navíc o víkendu umístěn odkaz na provozovnu, která v tom termínu vykonává pohotovost.

Vedení Olomouckého kraje zrušilo před sedmi lety dotace lékárnám proto, že chtělo ušetřit.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?