Přes 700 recenzí už je na webu, kde lékaři hodnotí pracoviště

28. 1. 2019 7:54
přidejte názor
Autor: Redakce
Na 700 recenzí desítek zdravotnických pracovišť v České republice už lze vyhledat na novém webu Férové pracoviště. Jde o iniciativu Sekce mladých lékařů České lékařské komory (SML ČLK) a jejím cílem je poskytnout čerstvým absolventům či lékařům, kteří nejsou spokojeni na svém pracovišti, přehled zařízení, kde mají lékaři dobré podmínky. Projekt má být přínosem i pro zaměstnavatele, neboť nejlépe hodnocené lékařské zařízení na jaře obdrží certifikát kvality. Na tiskové konferenci to oznámili předseda SML ČLK Jan Přáda, místopředsedkyně sekce Monika Hilšerová a prezident České lékařské komory Milan Kubek.


"Na personální krizi českého zdravotnictví lékařská komora upozorňuje již dlouho. Mrzí nás, že s tak malým efektem. Základní příčinou problémů je nedostatek peněz, protože za české peníze opravdu není možné udržet kvalitu, dostupnost a bezpečnost zdravotní péče, na kterou jsou občané zvyklí. Máme málo personálu. Ten personál je špatně placený, odchází nám mimo zdravotnictví, odchází nám mimo Českou republiku, " uvedl Kubek.

Podle něho je 24hodinová dostupnost lékařů udržována pouze porušováním právních předpisů. Doplnil, že odchod českých lékařů je dlouhodobý problém. Do zahraničí přitom odchází již čerství absolventi, ještě však více lékařů pak odchází s kvalifikací. Cílové země pro české lékaře jsou především Velká Británie, Německo či Rakousko. Za posledních šest let se počet českých lékařů v Německu zdvojnásobil, poznamenal Kubek.

Možným řešením odchodu českých lékařů do zahraničí může být zlepšení pracovních podmínek v českých zdravotnických zařízeních. K tomu má přispět právě web Férové pracoviště, kde se mladí lékaři mohou na základě recenzí svých kolegů informovat o tom, kde se mohou kvalitně vzdělávat a kde budou mít dobré pracovní podmínky, což by jim mělo usnadnit výběr zdravotnického zařízení, kde se nechají zaměstnat a absolvují předatestační přípravu. Zaměstnavatelé pak díky této aplikaci získají užitečnou zpětnou vazbu.

V současné chvíli je na webu více než 700 recenzí desítek zdravotnických pracovišť. Lze vyhledat žebříček podle zařízení, dále je možné zkoumat spokojenost lékařů v nemocnicích podle specializace a také lze hodnocení nemocnice vyhledat podle lokality. Před vyplněním dotazníků musí lékaři poskytnout své jméno, evidenční číslo a název zařízení, kde pracují. To má zajistit spolehlivost recenzí, osobní data jsou nicméně na webu anonymizována, zdůraznil Přáda.

Projekt podle něho zjistil, že mezi pracovními podmínkami v českých nemocnicích existují "diametrální rozdíly". Je sice již dostupný i pro mobilní zařízení, podle Hilšerové je však stále ve fázi dolaďování a lékaři mohou psát podněty pro jeho zlepšení. Na jaře podle ní obdrží nejlépe hodnocené pracoviště certifikát. V případě, že by dobré pracovní podmínky zařízení přestalo poskytovat, může být i odebrán, doplnila.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?