Převážet pacienty pomůže i armáda

9. 2. 2011 8:20
přidejte názor
Autor: Redakce
Vládou připravované krizové scénáře v souvislosti s možným odchodem několika tisíc lékařů zahrnují i výpomoc tří kamenných armádních nemocnic, do převozu pacientů by se zapojily i vojenské vrtulníky a sanitky.


„S polní nemocnicí se nepočítá,“ upřesnil po včerejším jednání Bezpečnostní rady státu, kterého se zúčastnilo třináct hejtmanů a pražský primátor, premiér Petr Nečas.

Ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09) dnes rozešle krajům zvláštní pokyny a dotazníky ohledně jejich plánů a spolupráce s integrovaným záchranným systémem. Získané informace rezort sjednotí se situací ve fakultních nemocnicích. Tam, kde to bude možné, začnou od března státní zdravotnická zařízení pomáhat se zajišťováním akutní péče. Asi nejvíce ohrožena je Vysočina, kde žádná fakultní nemocnice není.

Podle Hegera mohou být na základě svého dobrovolného rozhodnutí soustředěni tamní zdravotníci do jedné či dvou nemocnic. Hejtman Jiří Běhounek však o podobných řešeních pochybuje. „Na Vysočině nám armáda nepomůže a jedna nemocnice nemůže nahradit čtyři. Chybí nám chirurgové, porodníci,“ konstatoval hejtman.

Šéf Asociace krajů Michal Hašek (ČSSD) opět apeloval na vládu, aby se s nespokojenými lékaři dohodla. „Zároveň vyzývám lékaře, aby změnili formu svého protestu,“ řekl Hašek. Připomněl podobný protest v Polsku, při kterém podle něj zaplatilo životem několik desítek pacientů. Hašek také vyzval Hegera, že by měl mimo jiné připravit nové tarifní tabulky, aby lékaři měli garantované zvýšení platů o pět až osm tisíc korun měsíčně.

„Jednoduchou verzi lze předložit do dvou týdnů,“ odhadl hejtman. Hegera včera podpořil prezident Václav Klaus. Výhrůžkám lékařů podle něj nelze ustupovat.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?