Převod ambulance z OSVČ na s. r. o.

28. 6. 2011 8:28
přidejte názor
Autor: Redakce
"Chystám se odkoupit ambulanci, kterou dosavadní majitel-lékař provozuje jako osoba samostatně výdělečně činná (OSVČ). Jaké jsou výhody a nevýhody převodu ambulance na společnost s ručením omezeným (s. r. o.) oproti registraci zase jako OSVČ, když výběrové řízení se musí konat každopádně?" ptá se čtenář Zdravotnictví a medicína.


Na jeho dotaz odpovídá Pavel Vítek, daňová a účetní kancelář DATES

Na dotaz se pokusím odpovědět v bodech vyjadřujících výhody a nevýhody podnikání formou společnosti oproti podnikání fyzické osoby.

Výhody podnikání formou společnosti

- Striktní oddělení majetku osobního od majetku obchodního. Společník v případě plného splacení vkladu na základní kapitál společnosti neručí celým svým majetkem, například v případě insolvence společnosti.

- Snadná budoucí převoditelnost – v případě, že by tazatel chtěl svou činnost někomu převést, je mnohem snadnější prodat obchodní podíl existující společnosti než převádět činnost jako takovou z fyzické osoby, kdy se mění subjekt provozovatele činnosti. Výhodou je i to, že v případě úplatného převodu jsou příjmy z takového převodu po pěti letech vlastnění obchodního podílu osvobozeny od daně.

Hlavní nevýhody

- Potřeba peněz na splacení základního kapitálu.

- Vyšší administrativní zátěž právnické osoby – právnická osoba musí vést účetnictví, s majetkem (právnické osoby) nemůže nakládat libovolně pro osobní potřebu, mnoho úkonů musí provádět za přítomnosti notáře (zvláště má-li firma jen jednoho společníka), výsledky svého hospodaření publikuje ve sbírce listin obchodního rejstříku apod. S tím se samozřejmě pojí i vyšší náklady na zajištění administrativních činností.

Zvažte daňový aspekt

Dále je nutné zvážit i dopady na povinnost odvádět daně a platit zákonná pojištění. Obecně lze říci, že společnost dnes sice hradí vyšší sazbu daně z příjmu, avšak na rozdíl od fyzické osoby její zisk nepodléhá odvodům na sociální a zdravotní pojištění.

Společník vykonávající pro společnost i práci (což je v případě lékaře nepochybné) může zisk společnosti čerpat pro svoji potřebu formou mzdy, kde zdanění i sociální a zdravotní pojištění je dnes vyšší než u podnikatele (vzhledem k tomu, že vyměřovacím základem pro sociální a zdravotní pojištění je hrubá mzda a vyměřovacím základem pro daň superhrubá mzda).

U podnikatele je vyměřovacím základem jen polovina zisku, neboť se předpokládá, že jeho osobní příjem není tvořen celým ziskem.

Podle výše zisku i osobní situace

Společník má k čerpání ještě další nástroj, kterým je rozdělení zisku společnosti po zdanění. Toto rozdělení zisku je sice zatíženo daní dvakrát, neboť zisk zdaní nejprve společnost 19 % a poté společník 15 %, ale příjmy z podílu na zisku nepodléhají odvodům na sociální a zdravotní pojištění.

Záměrně neuvádím odvodové rozdíly jako pozitiva či negativa, neboť tento aspekt se mění v závislosti na výši zisku před zdaněním, který generuje samotná podnikatelská činnost.

Obecně platí, že čím vyšší je tento zisk, tím výhodnější je forma právnické osoby. Konkrétní případ je vždy nutné propočítat. Liší se osobní situací fyzické osoby (výší daňových úlev), potřebou financování úvěrů, hypoték a podobně.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?