Převod příbramské polikliniky brzdí soudní žaloba

1. 2. 2012 8:09
přidejte názor
Autor: Redakce
Příbramská radnice zatím nemůže převést budovu 1. polikliniky na firmu Triticum, která za ni zaplatila 20,5 milionu korun. Na katastru nemovitostí na majetku vázne plomba kvůli soudní žalobě. ČTK to řekl starosta Josef Řihák (ČSSD). S kontroverzním prodejem nesouhlasí lékaři a řada místních, okolnosti výběrového řízení prověřuje policie.


„Zjistili jsme, že tam je blokace kvůli soudní žalobě. Oficiálně však o těchto věcech nemám žádné informace. O žádných žalobách nás nikdo neinformoval,“ uvedl Řihák.

Do soutěže na prodej polikliniky a sousední budovy, ve které je záchytná stanice a noclehárna pro bezdomovce, se přihlásily čtyři společnosti. Nejvyšší cenu, 20,5 milionu korun, nabídla plzeňská firma Triticum.

Dvě z neúspěšných firem, Ravak a Rodiso, napadly soutěž kvůli údajné netransparentnosti. Nelíbí se jim, že jejich zástupci nebyli přizváni k otevírání obálek. Údajně se uskutečnilo za zavřenými dveřmi jen za přítomnosti právníka, který s městem spolupracuje.

Podle serveru Příbramsko.eu převod budovy blokuje žaloba na určení vlastnického práva k nemovitostem a pozemkům, kterou jako účastník řízení podala firma Rodiso. Napadá v ní platnost kupní smlouvy, zejména s ohledem na údajné nedodržení požadavku transparentnosti výběrového řízení.

Žalobce tvrdí, že soutěž byla zmanipulována a nebyly dodrženy lhůty. Poukazuje i na dodatečné upřesňování záměru prodeje, údajnou neurčitost a nesplnitelnost některých smluvních podmínek, výši ceny nemovitosti s ohledem na obvyklé tržní podmínky, způsob zřízení věcného břemene a podobně.

Podle serveru bude soud žalobu řešit zřejmě delší dobu a bylo by riskantní peníze z prodeje použít. Řihák si to ale nemyslí. „Úvahy, že nám několik let někdo bude blokovat majetek nebo že nesmíme použít těch 20,5 milionu korun, považuji za podivné,“ uvedl.

Zastupitelé prodej v prosinci schválili přes odpor veřejnosti, která na zasedání přišla s transparenty s hesly namířenými proti radnici. Koncem roku pak ještě kritici uspořádali protestní pochod městem, kterého se zúčastnilo několik stovek lidí.

Řihák prodej obhajuje. Vybírané nájemné podle něj nestačí ani na běžnou údržbu, objekty je navíc nutné zrekonstruovat.

Lékaři se obávají toho, že budou muset své ordinace vyklidit, až skončí tříletá podmínka zachování účelu budovy. Nový vlastník to ale odmítl. Polikliniku chce údajně udržet.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?