Převzetí nemocnice Frýdlant nic nebrání, soud opatření zamítl

28. 6. 2019 7:29
přidejte názor
Autor: Redakce
Převzetí Nemocnice Frýdlant ze skupiny EUC (dříve Euroclinicum) Krajskou nemocnicí Liberec nic nebrání. Soud zamítl návrh na předběžné opatření, kterým se snažili prodej zablokovat někdejší vlastníci. Informuje o tom server Liberecké Zprávy.cz. Liberecká nemocnice za frýdlantskou zaplatila 8,6 milionu korun a od 1. července by tak měla zajišťovat zdravotnickou péči pro 25.000 obyvatel Frýdlantského výběžku.


"Vzhledem k faktu, že k převzetí nemocnice má dojít již 1. července, jsme se gentlemansky dohodli, že podávat proti rozhodnutí soudu odvolání již nemá smysl, jakkoliv by si to dané rozhodnutí zasloužilo," řekl Libereckým Zprávám advokát Jiří Dousek, který šest z deseti bývalých vlastníků Nemocnice Frýdlant zastupuje. S EUC se bývalí vlastníci soudí od roku 2015, domáhají se finančního vyrovnání.

Firma EUC koupila frýdlantskou nemocnici v roce 2013. Podle informací z obchodního rejstříku zaplatila každému z deseti spoluvlastníků Nemocnice Frýdlant s.r.o. po milionu korun - dohromady deset milionů. Areál nemocnice jí nepatří, pronajímá si ho od města. EUC od té doby ve Frýdlantu kvůli nedostatku lékařů postupně omezila péči. Situaci ještě zkomplikovala otrava krve, která se v závěru loňského roku objevila u devíti operovaných pacientů. Příčiny nejsou jasné, policie případ stále vyšetřuje. Liberecký kraj usiloval o odkoupení nemocnice tři roky.

Podle generálního ředitele liberecké nemocnice Richarda Lukáše se až v pondělí ukáže, kolik personálu ve Frýdlantu zůstalo. "Podle toho budeme pak řídit další procesy obnovy některých zdravotnických oborů. Je prakticky jisté, že tam už nebudou lůžková oddělení jako je chirurgie nebo interna, to už nemůžeme oživit, protože ti zaměstnanci jsou pryč," řekl Lukáš. Přestěhovat by se tam ale mělo oddělení následné péče z Jablonného v Podještědí, pokračovat by měly i odborné ambulance, které tam v současné době fungují. "A budeme rozvíjet jednodenní operační výkony, kromě gynekologie i v chirurgii a možná i v dalších oborech," dodal.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?