Prezident České lékařské komory Kubek slaví padesátiny

13. 2. 2018 7:15
přidejte názor
Autor: Redakce
Lékař Milan Kubek, který 13. února oslaví padesátiny, je od ledna 2006 prezidentem České lékařské komory (ČLK).


Bývalý předseda Lékařského odborového klubu (LOK) z let 1999-2006 vystřídal ve vedení LOK i ČLK exministra zdravotnictví Davida Ratha, mezi jehož spojence byl zařazován. Kubek hraje v čele profesní komory aktivní roli v různých dohodovacích řízeních, je razantní zejména v boji za vyšší platy lékařů či v tvrdém přístupu ke zdravotním pojišťovnám.

V roce 2010 například podpořil protestní akci českých lékařů Děkujeme, odcházíme, při níž dala výpověď třetina nemocničních doktorů. Po podpisu memoranda, v němž vláda slíbila splnit požadavky odborářů, lékaři výpovědi stáhli.

Kubek před časem kritizoval otevření ambulance tradiční čínské medicíny v královéhradecké fakultní nemocnici. V této souvislosti uvedl, že lékařská komora doporučuje všem pacientům medicínu založenou na důkazech.

Kubek absolvoval v roce 1992 Lékařskou fakultu Univerzity Karlovy v Praze. Do roku 2004 pracoval jako sekundář na interním oddělení a poté jako samostatný ordinář pro angiologii v nemocnici v Praze-Vysočanech. Od roku 2004 má jako cévní specialista soukromou interní ambulanci v poliklinice v Praze 9 - Prosek. V letech 2004-2008 zastával funkci viceprezidenta Evropské federace lékařů zaměstnanců (FEMS). Šéfem ČLK je od ledna 2006, v roce 2015 byl zvolen na třetí funkční období.

Je ženatý, manželka je zdravotní sestra, mají tři dcery.

1)
poznámka

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?