Zeman podepsal transparenční novelu

5. 8. 2015 8:27
přidejte názor
Autor: Redakce
Smlouvy zdravotních pojišťoven s nemocnicemi a ambulancemi budou účinné až s jejich zveřejněním. Pojišťovny taky nebudou moci nabírat nové klienty prostřednictvím jiných firem. Novinky přináší takzvaná transparenční novela zákona o veřejném zdravotním pojištění, kterou podepsal prezident Miloš Zeman.


Informoval o tom jeho mluvčí Jiří Ovčáček.

O sloučení zdravotních pojišťoven bude podle novely rozhodovat vláda, když se předtím k návrhu vyjádří ministerstva zdravotnictví a financí. Pojišťovny budou moci požádat o sloučení jen v případě, pokud nejméně půl roku nebudou plnit závazky.

Schválený zákon počítá i s tím, že bude zachována současná výše rezervních fondů zdravotních pojišťoven a pacienti budou moci měnit pojišťovnu ve dvou termínech za rok místo nynějšího jednoho. Ke sloučení dvou pojišťoven má být nutný souhlas nejméně dvou třetin členů správních rad. Zákon zahrne nově i vzácná onemocnění. Nezpřísní ale střet zájmů členů správní rady Všeobecné zdravotní pojišťovny.

Během projednávání ve Sněmovně i v Senátu vzbudily pozornost pozměňovací návrhy, které by umožnily pacientům připlácet si legálně za lepší zdravotnické prostředky, například lepší klouby nebo čočky. Ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD) s tím nesouhlasil a tyto pozměňovací návrhy ani nenalezly mezi zákonodárci potřebnou podporu.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?