Prezident vetoval zákon o péči o zdraví lidu

12. 6. 2006 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Prezident republiky využil své pravomoci a vrátil Poslanecké sněmovně zákon přijatý 23. května 2006, kterým se mění zákon č. 20/1966 Sb., o péči o zdraví lidu. Veto prezidenta znamená, že tento návrh zákona se již do sněmovny nedostane. Přehlasovat prezidenta totiž může jen původní sněmovna, která zákon navrhla...


Prezident republiky využil své pravomoci a vrátil Poslanecké sněmovně zákon přijatý 23. května 2006, kterým se mění zákon č. 20/1966 Sb., o péči o zdraví lidu. Své rozhodnutí zdůvodnil předsedovi Poslanecké sněmovny Lubomíru Zaorálkovi v otevřeném dopise.

„Zákon obsahuje – nad původní záměr jeho navrhovatelů – rozsáhlou novelu 9 dalších zákonů, včetně zákonů o zdravotních pojišťovnách a lékařských komorách, které upravují režim uzavírání smluv s pojišťovnami a režim dohodovacího řízení. Tyto změny jsou z mnoha stran a od mnoha účastníků těchto procesů považovány za nepřijatelné,“ uvádí prezident v dopise.

Podle jeho názoru zákon centralizuje rozhodovací pravomoci nad uzavíráním smluv mezi zdravotnickými zařízeními a pojišťovnami do rukou ministra zdravotnictví a tím popírá princip smluvní volnosti. Nelíbí se mu ani to, že lékařské komory „získávají v rámci dohodovacího řízení podobnou funkci jako odborové organizace u kolektivního vyjednávání, což je v rozporu s úlohou komor.“

Prezident uvedl i další důvody odmítnutí zákomu, jako to, že jsou z dohodovacího řízení vyloučeny organizace sdružující soukromé lékaře a smlouvy o poskytování a úhradě zdravotní péče by měly být podle zákona uzavírány na dobu neurčitou.

Veto prezidenta znamená, že tento návrh zákona se již do sněmovny nedostane. Přehlasovat prezidenta totiž může jen původní sněmovna, která zákon navrhla.

(iso), www.Zdravi.Euro.cz

Reakce čtenářů Zdraví.Euro.cz

Martin Vedral

To je dobře. Některé body v tomto zákoně byly velmi nebezpečné. Nemyslím prodej a dědění praxí. To byla jen šlehačka, která mela zakrýt pohled na špínu pod ní.

pijavice

Pane presidente děkujeme a moc. Snad ten megaloman nestihne nebo mu nebude dovoleno do změny vlády napáchat další škody.Připadá mi,jako by mu již nešlo o zdravotnictví,ale aby na sebe upozornil. Chudák ministr zdravotnictví, který převezme tento resort po tomto určitě odborně i morálně nejslabším ministru v celé postkomunistické éře /na úrovni Prokopce /.

David Kobza

Zákon však taky bohužel napravoval některé nespravedlnosti a nesmysly ve zpackaném zákoně o vzdělávání lékařů, díky kterému budu po skončení tzv. přechodného období s atestací I a 11 letou praxí postaven na roveň absolventa. Je jasné, že nyní se už touto „drobností“ již nikdo zabývat nebude…..

pijavice

/plně s Vámi souhlasím.Bohužel tyto praktiky zavedli do života socani s komouši.Např.přivaří k zákonu o hluku důležitý týkající se zdravotnictví/a ještě na poslední chvíli/.

A kvůli tomu pak některé důležité pozměnovací návrhy zapadnou v zapomnění./např. právě ten Váš/




  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?