Prezidentem České stomatologické komory se stal znovu Pavel Chrz

19. 11. 2012 8:02
přidejte názor
Autor: Redakce
Prezidentem České stomatologické komory se stal znovu Pavel Chrz, který ji už řídil minulé čtyři roky. Rozhodli o tom v sobotu delegáti na sněmu v Plzni. O funkci usiloval kromě Chrze i Jiří Pekárek, jenž komoru vedl v letech 1991 až 2008. Krátce před volbou však kandidaturu stáhl a místo něho ji podal Faez Al Haboubi z Karlových Varů. Chrz nakonec zvítězil ve druhém kole o tři hlasy.


S tím, že Pekárek kandidaturu stáhne, ještě během jednání sněmu nikdo nepočítal. Proto se volba zdržela, bylo třeba vytisknout nové hlasovací lístky. Vlastní hlasování pak bylo poměrně dramatické, protože v prvním kole získal Chrz o dva hlasy méně, než mu stačilo k vítězství. Ve druhém kole, kdy rozhodovala nadpoloviční většina z 83 přítomných delegátů na sněmu, uspěl před Al Haboubim těsně o tři hlasy. „Velmi si toho, že jsem byl opět zvolen, cením,“ řekl ČTK Chrz.

Za hlavní příčinu, proč uspěl a bude v čele stomatologické komory po další čtyři roky, považuje Chrz svou práci v uplynulém období. Poznamenal, že ho kolegové znají a vědí, co od něho mohou očekávat. Chrz chce pokračovat v dosavadní strategii zubařů, aby léčba zubního kazu byla vyřazena ze systému veřejného zdravotního pojištění. „Budeme také usilovat o samostatný zákon o stomatologické komoře. Chci rovněž zlepšit komunikaci jak v komoře, tak ve směru k veřejnosti,“ dodal Chrz.

Zdravotní pojišťovny hradí 220 korun za plombu, to je prý sotva polovina skutečných nákladů ordinace. Podle Chrze by soudní řešení plateb trvalo roky, lépe by bylo, aby zubaři omezili rozsah svých smluv. Léčili by tedy dál na pojišťovnu, ale už by nenasmlouvávali s pojišťovnou úhradu výplní. Mohli by tak legálně za ně jako za nesmluvní péči vybírat. K vyřazení plomb z úhrad zdravotního pojištění je ale potřeba změna legislativy.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?