Průměrná výše pokuty byla zhruba 4000 korun, celkem hygienici uložili pokuty za 1,9 milionu korun. Informovala o tom krajská hygienička Helena Šebáková. Hygienici loni provedli zhruba 2000 kontrol, zaměřili se například na stravování ve zdravotnictví a sociálních službách, závodní stravování, ale třeba i na provozovny, kde se vyrábí epidemiologicky rizikové potraviny, jako jsou zmrzliny, cukrářské výrobky nebo saláty. Během kontrol se hygienici soustředí nejen na přípravu pokrmů, ale i na jejich výrobu či následnou distribuci.
Kontroluje se například stavebně-technický stav jednotlivých místností i jejich vybavení, počet pracovních ploch, dřezů, umývadel či chladící techniky nebo pravidelné provádění čištění a dodržování zásad osobní a provozní hygieny. „Závažné nedostatky v těchto oblastech bývají důvodem k okamžitému uzavření provozovny nebo nařízení sanitace. V roce 2016 k této situaci došlo ve 24 případech,“ uvedla Šebáková.
Další kontrolovanou oblastí je pak zacházení s potravinami, jejich správné skladování a dodržování data použitelnosti. Při nedodržení zásad je provozovatelům nařízena likvidace potravin a pokrmů, vyřazení výrobků nebo zákaz používání surovin. Toto opatření muselo být loni nařízeno ve 43 případech.