Příběh sestry v Saúdské Arábii, díl 10/12 – Nezapomenutelné chvíle

20. 10. 2014 10:12
přidejte názor
Autor: Redakce

Jako jedna ze služebně nejstarších českých sester pracujících v Saúdské Arábii jsem byla pozvána, abych reprezentovala Českou republiku a naše zdravotníky u příležitosti návštěvy diplomatické delegace vedené českým exministrem zahraničí Karlem Schwarzenbergem.




Akce se zúčastnilo i mnoho úspěšných českých podnikatelů, kteří sem přijeli navázat obchodní kontakty se Saúdskou Arábií. Přivítala jsem je v hotelu Intercontinental a následující den jsem se s nimi zúčastnila schůzky Komory obchodu a průmyslu v Džiddě. Česká televize se mnou natočila reportáž, která byla odvysílána v hlavní zpravodajské relaci, a redaktor deníku Dnes pak se mnou udělal rozhovor. Zúčastnila jsem se také večírku, který pořádal Honorární konzulát ČR v Džiddě, kde mě ředitel agentury G5 Plus seznámil s Karlem Schwarzenbergem. Celý pobyt s českou delegací byl pro mě nezapomenutelným zážitkem!

Jako Popelka na bále

Další příjemnou vzpomínkou pro mě byla návštěva pravé saúdské svatby. O arabských svatbách jsem hodně četla, jak jsou velkolepé, honosné, a co je nejzvláštnější – probíhají odděleně. Ostatně po vzoru celkového separovaného způsobu života žen a mužů v těchto zemích. Ženy a muži zvlášť na svatbě, to jsem si ale nedovedla představit. Díky své saúdské kamarádce jsem měla tu čest se jedné takové svatby zúčastnit. Nevěstu ani ženicha jsem sice neznala, ale to byl jen malý detail. Ona se jim o mně zmínila, a rodina s mou přítomností dokonce nadšeně souhlasila, protože i pro ně byla cizinka na svatbě událostí. Svatba se konala v obrovském nazdobeném sále v jednom z luxusních hotelů. V předsálí jsme odložily naše abáji (tj. tradiční šaty), vkročily jsme do sálu a najednou jsem si připadala jako Popelka na pohádkovém bále. Sál byl obrovský, výzdoba laděna do bílé barvy, všude květiny, hrála arabská hudba, která roztančí každého. Oslavy se zúčastnilo asi kolem dvou set žen. Všechny měly nádherné róby nejrozmanitějších barev a střihů, až z toho přecházel zrak, výrazný make-up a nakadeřené vlasy. Tančily a nosily se v těch svých úžasných modelech. Teprve kolem půlnoci se přišla ukázat nevěsta. Byla v tradičním oděvu laděném do zelena a obličej měla zahalený závojem ze zlatých penízků. Za doprovodu družiček se prošla sálem a usadila se na obrovskou pohovku v čele místnosti, v jejímž pozadí byla podél celé stěny květinová výzdoba. Nevěsta se pak asi po půlhodince opět zvedla a odešla. Podle zvyků se po nějaké době měla zase vrátit, v bílých šatech a tentokrát i s ženichem.

Čekání na nevěstu

Na svatební pár jsme čekaly skoro čtyři hodiny, než se ráčil ukázat. Do té doby jsme tančily a hodovaly. Pojednou zhasla světla a přítomné ženy se začaly zahalovat. Pochopila jsem, že do sálu vejde muž, tedy ženich. Tajemnou atmosféru umocnila i píseň z filmu Dobytí ráje. Znala jsem ji, protože nám ji hráli na maturitním večírku, když nás stužkovali… Bylo zvláštní pozorovat, jak se ta pestrobarevná škála rozmanitých oděvů a vyzývavých žen najednou proměnila v zahalené „nic“ v bílém sále. Na obrovském plátně se zatím promítaly fotky dlouho očekávaného páru z dětství až po současnost. Pak konečně vešli. Nevěsta měla nádherné bílé šaty s vlečkou, závoj a obličej opět schovaný pod maskou, tentokrát stříbrnou, vykládanou blýskavými kamínky. Ženich byl oblečen v tradiční thobě tmavě šedé barvy s bílou decentní výšivkou a na hlavě měl bílý šátek, ghutru. Moc jim to slušelo. Byli mladí a krásní. Za doprovodu kamer, které je snímaly, aby i na promítacím plátně měl každý možnost je dobře vidět, se prošli až doprostřed sálu, kde si nevěsta masku sundala. Zatančili si jen sami dva a pak se usadili na pohovku, kde jim svatební hosté mohli blahopřát. Znovu se pak všude rozsvítila světla a na střeše hotelu se začala podávat slavnostní večeře. Bylo pět hodin ráno. Hostinou svatba skončila. Na lůžko jsem se dostala v půl sedmé ráno – s žaludkem plným dobrot a duší plnou nádherných zážitků.

Mgr. Lucie Karalová

Nemocnice Security Forces Hospital (SFH), jeden z nejpopulárnějších zahraničních
zaměstnavatelů českých a slovenských sester, nabízí mzdové ohodnocení více než 1.000.000,- Kč čistého ročně a atraktivní zaměstnanecké výhody, jako bezplatné nadstandardní ubytování apod. Nemocnice SFH je sponzorem 12dílného seriálu „Příběh sestry v Saúdské Arábii“ a hlavním partnerem soutěže Sestra roku.
Společnost G5 Plus je partnerem nemocnice SFH a tradičním zprostředkovatelem zaměstnání českých a slovenských zdravotníků do zahraničí.
Autorka seriálu je jednou ze stovek úspěšně vyslaných uchazeček. Více informací o možnostech prožití podobného „Příběhu sestry“ získáte na: www.g5plus.com, info@ g5plus.com, zelená linka ČR: 800 88 88 96, SR: 0800 700 123, mimo ČR/ SR: (+420) 733 581 244. (Pozn.: Veškeré

informace a zprostředkovatelské služby jsou uchazečům poskytovány ZDARMA)

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?