Příběh sestry v Saúdské Arábii, díl 12/12 – Návrat domů

17. 12. 2014 9:01
přidejte názor
Autor: Redakce

Uběhlo pět let a blížil se termín, kdy jsem se musela rozhodnout, zda budu smlouvu opět prodlužovat na další rok, nebo už je přeci jen na čase vrátit se domů a usadit se.




Vzhledem k tomu, že jsem byla obklopena spoustou skvělých přátel z celého světa, kteří mě nechtěli pustit, a na zdejší zaběhnutý a pohodlný život jsem si zvykla, bylo rozhodování nesmírně těžké. Přiznávám, že jsem se návratu dokonce trochu bála, protože po tom, co jsem si v Saúdské Arábii vybudovala určitou kariéru a zázemí, mi bylo jasné, že nový začátek v České republice nemusí být úplně jednoduchý. Zvítězila rodina!

Chtěli, abych zůstala

S těžkým srdcem, ale na druhé straně s jistým pocitem úlevy, že už jsem se konečně nějak rozhodla, jsem podala výpověď. Dokonce i moji nadřízení chtěli, abych zůstala, a několikrát mě žádali, abych si vše ještě promyslela… Po zvážení všech pro a proti jsem nakonec svůj pobyt prodloužila až do června, protože jsem si říkala, že určitě bude příjemnější vrátit se na léto. Můj poslední pracovní den připadl na 4. června a letenku jsem si rezervovala až o dva týdny později, abych měla dostatek času se sbalit a rozloučit se s přáteli.
Vše nabralo rychlý spád a rozběhl se kolotoč papírování nutný ke konečnému výjezdu ze země. S každou službou v práci jsem si zároveň uvědomovala, že už je jednou z posledních. Na jednu stranu to byl příjemný pocit, ale na stranu druhou jsem zjišťovala, že mi ta práce bude chybět. Poslední den byl – jak jinak – hektický. Po skončení služby jsem připravila pohoštění a se všemi jsem se rozloučila. Od svých kolegů jsem dostala na památku milý dárek.
Před sebou jsem měla poslední dva týdny volna, které jsem si maximálně užívala s přáteli. Nevyhnula jsem se ani stresům s balením. Bylo náročné vměstnat skoro 6 let života v Saúdské Arábii do dvou kufrů. Rozhodnout se co si vzít a čeho se vzdát. Mísily se ve mně všechny možné emoce, od smutku z toho, že opouštím zemi, kterou jsem si tak oblíbila, přes euforii očekávání velkých změn a nového života.

Po smutném loučení nadešel den D

Nikdy nezapomenu, co jsem prožívala, když letadlo vzlétlo a já jsem pozorovala, jak se Džidda pode mnou vzdaluje. Uvědomila jsem si, že už se tam možná nikdy nevrátím. To bylo docela skličující, stejně tak jako přivítání v Česku, kde panovalo nevlídné počasí a déšť. Všechno mi přišlo tak trochu zvláštní a najednou jsem se v rodné zemi cítila jakoby cizinkou. Řekla bych, že jsem po příletu domů procházela podobným kulturním šokem jako v prvních dnech pobytu v Saúdské Arábii (SA), jen to bylo obráceně. Raději jsem se hned vypravila pro psychickou podporu k rodičům na Moravu a naplánovala si alespoň půlroční pracovní odpočinek.
V současné době si sháním byt v Praze, na který jsem si původně letěla do SA vydělat. Užívám si cestování. Nedávno jsem se vrátila z Kanárských ostrovů. Obnovuji kontakty s přáteli tady, ale v podstatě zjišťuji, že nejvíce času trávím na Skypu a jiných sociálních sítích s kamarády v Džiddě, kteří mě samozřejmě lákají zpět. Musím přiznat, že si s tou myšlenkou pohrávám. Stýská se mi a momentálně vedu vnitřní boj. Na Vánoce chci určitě zůstat doma, protože jsem je s rodinou neslavila už 5 let. Ale co dál? Je pravda, že jsem v SA získala spoustu zkušeností, díky kterým bych i tady u nás mohla najít skvělé uplatnění, ale i přesto mě to láká zpět.
Znovu jsem zkontaktovala „svoji“ agenturu G5 Plus a momentálně řešíme možnosti mého opětovného vycestování. Třeba se mě moji přátelé z Džiddy přeci jen dočkají…

**

Nemocnice Security Forces Hospital (SFH), jeden z nejpopulárnějších zahraničních zaměstnavatelů českých a slovenských sester, nabízí mzdové ohodnocení více než 1.000.000,- Kč čistého ročně a atraktivní zaměstnanecké výhody, jako bezplatné nadstandardní ubytování apod. Nemocnice SFH je sponzorem 12dílného seriálu „Příběh sestry v Saúdské Arábii“ a jedním z hlavních partnerů soutěže Sestra roku. Společnost G5 Plus je partnerem nemocnice SFH a tradičním zprostředkovatelem zaměstnání českých a slovenských zdravotníků do zahraničí. Autorka seriálu je jednou ze stovek úspěšně vyslaných uchazeček. Více informací o možnostech prožití podobného „Příběhu sestry“ získáte na: www.g5plus.com, info@ g5plus.com, zelená linka ČR: 800 88 88 96, SR: 0800 700 123, mimo ČR/ SR: (+420) 733 581 244. (Pozn.: Veškeré informace a zprostředkovatelské služby jsou uchazečům poskytovány ZDARMA)

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?