Příběh sestry v Saúdské Arábii, díl 8/12 - Cestování nejen po Orientu

25. 8. 2014 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce

Díky pracovnímu pobytu v Saúdské Arábii se mi naskytla příležitost k cestování, které bych si v tak hojném počtu a z platu sestry v ČR nemohla dovolit.




V minulém dílu jsem popisovala, jak trávím volný čas a cestuji po Saúdské Arábii, v tomto dílu se s vámi podělím o zážitky z cestování i po dalších zemích Orientu. Dovolenou jsem měla dvakrát do roka, dohromady téměř 2 měsíce, tudíž kromě návštěvy rodiny a přátel doma jsem si vždy zaletěla ještě někam jinam. V období 5 let jsem navštívila Dubaj, Abú Dhabí, Indii, Bali, Jordánsko, Libanon, Turecko, Katar a Omán.

Emirátský luxus

Vždycky jsem se toužila podívat do emirátské Dubaje. Město se stalo turisticky vyhledávaným především kvůli svým moderním atrakcím, hotelům a mrakodrapům. Zejména se chlubí nejvyšší stavbou světa Burdž Chalífa, která nabízí nádherný výhled na okolí. Protože nelyžuji, v kavárně ve Ski Dubai jsme si jen poseděli. To je populární, uměle vytvořený vnitřní lyžařský areál, který je součástí obrovského obchodního centra Mall of the Emirates. Uchvátil mě Burdž al-Arab, sedmihvězdičkový luxusní hotel ve tvaru plachetnice, který se nachází v blízkosti Jumeirah Beach. Plácli jsme se přes kapsu a zašli si tam na večeři. Další destinací bylo Abú Dhabí, hlavní město Spojených arabských emirátu. Celý jeden den jsme tam strávili v největším krytém zábavním centru Ferrari World, kde jsem se nechala přemluvit a vyzkoušela několik mně hrůzu nahánějících atrakcí. K těm nejstrašidelnějším patřila jízda na nejrychlejší horské dráze světa. Další den jsme pak rozjímali v pohádkově nádherné, sněhově bílé Velké mešitě šejka Zayeda.

Ostrov bohů

Indie, to byl úplně jiný svět! Bohužel jsme tam strávili jen pár dní a procestovali pouze tzv. zlatý triangl z Dillí přes Ágru a Džajpur. Dechberoucí Tádž Mahal (na fotografii), který nechal indický mogul v 17. století vystavět na památku své zesnulé ženy, se stal symbolem Indie a pro svou architektonickou výjimečnost bývá často řazen k sedmi divům světa. Povozili jsme se v tuktuku, rikše, na velbloudovi či slonovi. Další bylo Bali - nazývané též „Ostrov bohů“. Většinu času jsme zde strávili relaxem na Kuta beach, nejrušnější pláži na Bali s bohatým nočním životem. Navštívili jsme největší a současně nejvýznamnější svatyni Besakih, která je tvořena komplexem chrámů. Vynechat jsme samozřejmě nemohli ani typické terasy z rýžových polí a prales plný drzých opic v Ubudu. Ráda vzpomínám na dovolenou v Jordánsku, kde jsem u Mrtvého moře oslavila narozeniny. Celý den jsme prochodili v Petře, což je skalní město a archeologické naleziště zařazené na seznam světového kulturního a přírodního dědictví UNESCO. Všechny stavby jsou zde vytesány do pískovce. V Ammánu je k vidění i římský amfiteátr s kapacitou až 6 000 míst k sezení.

Impozantní výhledy

V Libanonu jsme si prohlédli jeskyni Džajta s krásnou krápníkovou výzdobou. Lanovkou jsme vyjeli k modernímu kostelu Panny Marie s výhledem na celý Bejrút a navštívili muzeum voskových figurín. V Turecku je nejznámější památkou Istanbulu byzantský chrám Hagia Sofia, který v současné době slouží jako muzeum. Dalšími turistickými lákadly jsou například Sulejmanova mešita, Modrá mešita a Konstantinův sloup.
Katar mě nadchl podobně jako Dubaj. Hlavní město Dauhá fascinuje moderní architekturou. Asi nejautentičtějším zážitkem je návštěva starého města a obzvláště arabského trhu Souq Waqif, kde se mísí vůně exotického koření, tureckého medu a vodních dýmek. Zaujal mě tam i orlí trh. Na přístavní promenádě Corniche je slavná perlová fontána a impozantní výhled na mrakodrapy, které jsou v noci krásně barevně nasvícené. Podívala jsem se i do Muzea islámského umění. Atrakcí je nákupní centrum Villaggio, kde se v kulisách italské renesance nacházejí běžné evropské značky a středem se táhne uměle vybudovaný kanál, na němž se projíždějí gondoly.
Omán byl mojí poslední krátkou dovolenou před návratem domů. Podařilo se nám navštívit pouze hlavní město Maskat a v něm Sultánův palác, mešitu, přístav a tradiční trh souq. Zbylé dny jsme relaxovali u moře.
Poznávat nové exotické země mě moc baví a teprve nyní, po ukončení pracovního pobytu a návratu do ČR, plánuji pořádně dobrodružné cesty, protože na ně budu mít více času.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?