Příbramská záchytka by měla být v nových prostorách do konce roku

1. 9. 2015 8:12
přidejte názor
Autor: Redakce
Příbramská protialkoholní stanice by měla fungovat v nových prostorách v areálu krajské nemocnice do konce roku. Radnice původně počítala se zprovozněním nového pracoviště v létě, kvůli přísným požadavkům krajské hygienické stanice se ale termín otevření posouvá, sdělila ČTK mluvčí města Pavlína Svobodová.


Veškeré náklady na stavební úpravy hradí podle mluvčí příbramská nemocnice, která si tím zhodnocuje svůj majetek. „V okamžiku, kdy nám nemocnice prostory Na Zdaboři předá, budeme již mít souhlasné stanovisko hygienické stanice. Naše příspěvková organizace Centrum sociálních a zdravotních služeb zaregistruje záchytnou stanici jako zdravotnické zařízení a poté již může začít fungovat,“ uvedla místostarostka Alena Ženíšková (ANO).

Provoz záchytné stanice je plánován denně od 19:00 do 07:00, mimo tuto dobu bude pohotovostní služba - lékař, sanitář i zdravotník budou v pohotovosti na telefonu. Tým protialkoholní stanice budou tvořit registrovaní zdravotničtí pracovníci, lékaři a sanitáři, kteří se budou střídat ve směnném provozu.

Dosavadní záchytná stanice sídlí v nevyhovujících prostorách. O stěhování záchytky do areálu nemocnice se začalo mluvit už za bývalého vedení radnice. Nově má fungovat v areálu na Zdaboři v prostorách, které nyní slouží částečně jako sklad.

Kromě Příbrami jsou ve středních Čechách protialkoholní stanice v Kolíně a Mladé Boleslavi. Kraj záchytkám každoročně přispívá na provoz, další peníze přidávají města i obce v okolí. Přesto musejí radnice provoz protialkoholních stanic výrazně dotovat. V Příbrami dosud činí poplatek za umístění v protialkoholní záchytné stanici 1500 korun, město se ho ale chystá zvýšit na 2500 Kč.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?