Příbramskou záchytnou stanici bude i příští rok provozovat město

13. 12. 2016 8:13
přidejte názor
Autor: Redakce
Příbramskou protialkoholní záchytnou stanici bude i v příštím roce provozovat město prostřednictvím příspěvkové organizace Centrum sociálních a zdravotních služeb. Radnice se na tom dohodla se zástupci kraje a oblastní nemocnice.


Kvůli problematické finanční situaci původně radnice chtěla, aby záchytná stanice přešla pod správu příbramské nemocnice. Podle Svobodové se ale podařilo vyjednat s krajem jakožto poskytovatelem dotace příznivější podmínky pro provoz a financování. Nemocnice navíc městu poskytne nájem i služby za symbolickou korunu. Provoz protialkoholní stanice stojí v současném režimu kolem dvou milionů korun ročně.

Záchytka dříve v Příbrami sídlila v ulici Na Příkopech. Nesplňovala však legislativní požadavky pro provoz a navíc fungovala v nevyhovujících prostorách, proto byla loni uzavřena. Nové zařízení vzniklo v areálu oblastní nemocnice na Zdaboři. Provozní doba je každý pátek a sobotu od 20:00 do 08:00. Mimořádně bývá stanice otevřena i v jiné dny, například při velkých kulturních, společenských nebo sportovních akcích. Kapacita je osm lůžek, z toho tři jsou určena pro ženy. Poplatek za noc je 2500 Kč.

Ve středních Čechách jsou protialkoholní stanice ještě v Kolíně a Mladé Boleslavi. Kraj jim každoročně přispívá na provoz, další peníze přidávají okolní obce. Přesto musejí radnice provoz výrazně dotovat.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?