Příchod nového léku zbrzdila devalvace

11. 3. 2014 8:30
přidejte názor
Autor: Redakce
Vyhláška nutí úředníky dohadovat maximální ceny dovážených léků podle čtvrt roku starého kurzu.


Na úředních internetových stránkách jsou pod názvem léku Perjeta v tabulce uvádění tohoto přípravku na trh dva strohé řádky: zahájení 3. 2. 2014, přerušení 5. 2. 2014. Za nimi je skrytý příběh nepružné byrokracie a vedlejších účinků intervence České národní banky k oslabení koruny.

A také desítek pacientek s agresivní formou nádoru prsu s metastázemi, které mohly mít k dispozici účinnější léčbu, ale musejí počkat. Bludiště pravidel zpozdilo nasazení moderního léku nejméně o čtyři měsíce.

Vždy, když přichází moderní drahý lék na trh, obávají se zdravotní pojišťovny dramatického nárůstu nákladů bez jednoznačného efektu. Všeobecná zdravotní pojišťovna do toho zkusila po dřívějších zkušenostech vtáhnout přímo výrobce – a povedlo se. Firma Roche se zařekla, že její přípravek Perjeta skutečně budou dostávat jen vybrané pacientky, u kterých platí prokazatelné studie účinnosti.

Výjimečná dohoda

Onkologická odborná společnost má k dispozici výjimečně přesné a pravdivé výhledy, kolik pacientů v jednotlivých diagnózách se dá v příštím období očekávat. Proto byla dohoda na tom, kolik pacientek má být u nás novým přípravkem léčeno, překvapivě snadná. A výrobce zdravotní pojišťovně slíbil, že kdyby bylo pacientek více, náklady na léčbu těch navíc zaplatí sám.

„Je to významná dohoda, dává nám to jistotu v množství nákladů, které vynaložíme. Můžeme díky tomu dát nejvíc liberální podmínky pro podání léku,“ raduje se náměstek ředitele VZP Petr Honěk. Díky tomu vypustila pojišťovna lék ze všech limitací a slíbila jej zaplatit všem indikovaným pacientkám, pro které je vhodný. Pro VZP je to teprve druhá dohoda o sdílení rizik s výrobcem léku a objemem financí mnohem významnější.

„Podařilo se domluvit se zdravotní pojišťovnou, že se přípravek dostane všem pacientkám, platba půjde za pacientkou. Pokud by léčba pacientek přesáhla určitý strop, zaplatí léčbu výrobce. Je to unikátní, průlomová dohoda ve prospěch pacientek,“ uvádí za firmu Roche Jiří Pešina.

Vše šlo hladce. Proč si tedy nakonec výrobce dodávku léku rozmyslel? Malebný obrázek dohody, ze které těží všichni, se pokazil až těsně před jejím naplněním. Nikomu totiž nedošlo, jaký čert je skrytý v listopadovém oslabení kurzu koruny. „Vše mělo začít fungovat od 1. února 2014, ale zasáhla do toho devalvace koruny,“ říká Pešina.

Příliš malá maximální cena

Než lék hrazený ze zdravotního pojištění vstoupí na český trh, musí mít úředně stanovenou maximální cenu. Tu úředníci počítají ve správním řízení podle cen v jiných evropských státech. Cizí měny se přitom převádějí podle kurzu koruny v předchozím čtvrtletí.

Když tedy správní řízení o stanovení maximální ceny Perjety začalo v červnu, počítali úředníci s kurzem koruny z prvního čtvrtletí 2013. Nic jiného úředníkům vyhláška nedovolí. Oficiální maximální cena nakonec vyšla níž, než s jakou cenovkou je výrobce u nás ochoten prodávat. Členové rady ČNB nevědomky vyhlásili u léků jarní výprodej.

Kdyby firma za tuto cenu uvedla lék na trh, okolní státy by se hned začaly ohlížet, že je u nás přípravek levnější než u nich, a chtěly by také tak nízkou cenu. Bez ohledu na to, že oficiální maximální cena (se započtením maximálních marží) bude pravděpodobně vyšší než ta, na níž se Roche s VZP domluvila. Říká se tomu referencování a evropské státy jsou v této síti vzájemně propletené.

Praha uznává, že maximální ceny jsou dnes nesmyslné, a požádala oficiálně země EU, aby je nebraly v potaz. A to minimálně do konce června 2014. „Po tomto období by mělo dojít k aktualizaci maximálních cen léčiv reflektující nový kurz české koruny,“ píše se ve vyjádření ministerstva pro lékové autority.
Nejdřív v létě Požádat o novou maximální cenu má z povahy věci smysl nejdříve v dubnu. Pokud vše půjde hladce, dostane se k pacientkám Perjeta v červnu. Lék patří mezi monoklonální protilátky, které znamenají převrat v onkologii, v USA byl schválen v roce 2012. V kombinaci s jinými léky se hodí pro pacientky s HER2-pozitivním, tedy agresivnějším nádorem prsu, který má metastáze.

Žádné pacientky u nás tímto přípravkem rozléčené nejsou, což by byl ještě větší problém.
I pozdější nasazení přípravku je ale škoda, ve studiích prodlužuje kombinovaná léčba s Perjetou dobu, po kterou nemoc nepostupuje. Roche deklaruje, že lékařům nabízí vzorky zdarma. Zatím se však zdá, že se tento nápad nijak masivně neujme. Onkologové, které týdeník Euro oslovil, o této možnosti ani nevěděli. Vzorky může navíc firma dávat jen velmi omezeně, podléhá to zákonu o reklamě.

Podle primáře plzeňského onkologického centra Jindřicha Fínka případ Perjety ukazuje na širší problém. „Je to tím, jak je nastavená tvorba cen. Velké množství léků tu bude brzy nedostupné,“ varuje Fínek. Poukazuje na to, že cena je daná i velikostí trhu a Česká republika, která nepatří mezi největší evropské trhy, těžko může od výrobců očekávat nejnižší ceny.

Článek vybírala redakce zdravi.e15.cz v rámci monitoringu médií. Více o týdeníku Euro naleznete ZDE

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?