Přijďte se podívat na „trochu jiný“ festival

4. 6. 2009 9:15
přidejte názor
Autor: Redakce
„Osoby s handicapem jsou stále pro některé z nás lidé, kterým se má uhýbat z cesty, nebo, ti kteří potřebují politování a k ničemu nejsou. Toto chceme vyvrátit právě touto ojedinělou aktivitou,“ říká ředitelka Nadačního fondu pro zaměstnávání osob se zdravotním postižením, Hana Potměšilová.


Již druhý ročník festivalu bez hranic s názvem Žiju stejně jako Ty se letos koná ve dnech 5. a 6. června, opět v prostorách centrálního parku Pankrác. Čím je festival trochu jiný než ostatní?

„Osoby s handicapem jsou stále pro některé z nás lidé, kterým se má uhýbat z cesty, nebo, ti kteří potřebují politování a k ničemu nejsou. Toto chceme vyvrátit právě touto ojedinělou aktivitou. Postižení se nám bez problémů dokáží vyrovnat. Potřebují dostat pouze šanci,“ říká ředitelka Nadačního fondu pro zaměstnávání osob se zdravotním postižením, Hana Potměšilová.

„Chceme, aby si každý mohl vyzkoušet na vlastní kůži, s čím vším se musí zdravotně postižení lidé vyrovnávat každý den, v čem jsou dobří, v čem nás mohou namotivovat. Na našem festivalu se potkáte s lidmi, které nezlomilo jejich postižení, ale stalo odrazovým můstkem pro další život,“ dodává.

Součástí festivalu bude například představení projektu značky „Práce postižených“, na své si přijdou milovníci živé i reprodukované hudby, ale i fanoušci HC Sparty, proběhne módní přehlídka, představí se vozidla Rallye ze závodu Dakar, na místě bude vozíčkářská a slepecká dráha.

Zájemci si mohou vyzkoušet lukostřelbu, potápění nebo cvičení tai-či. Zjistíte, co všechno se dá dělat s frisbee, footbagem, jojem či fotbalovým míčem. Na ploše bude postavené Městečko „Podnikám jako Ty“, mimo jiné můžete podiskutovat s hosty z pořadu Krotitelé dluhů.

Všichni umělci na festivalu vystoupí bez nároku na honorář. Festival podpořila řada známých osobností. “Chci se podílet na změně vnímání zdravotně znevýhodněných ve společnosti i na zlepšení jejich šancí být užitečný,“ řekl například MUDr.Milan Cabrnoch, poslanec EP. „Myslím, že se ještě všichni máme co učit, abychom vnímali své sousedy a spoluobčany bez předsudků,“ doplnil ho senátor Tomáš Töpfer.

(oma), www.Zdravi.Euro.cz

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?