Přijetí zákona o lékařích teď bude záviset na senátorech

22. 1. 2004 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Projednávání zákona o lékařských povoláních má za sebou další fázi. Zástupci Výboru pro zdravotnictví Senátu schválili návrh zákona o podmínkách získávání a uznávání odborné a specializované způsobilosti k výkonu zdravotnického povolání lékaře, zubního lékaře a farmaceuta. Teď záleží na Senátu...


Schvalování takzvaného zákona o lékařských povoláních má za sebou další fázi. Zástupci Výboru pro zdravotnictví Senátu schválili návrh zákona o podmínkách získávání a uznávání odborné a specializované způsobilosti k výkonu zdravotnického povolání lékaře, zubního lékaře a farmaceuta. Teď záleží na Senátu.

Ministryně Součková uvedla, že jde o historickou změnu zdvouatestačního na jednoatestační vzdělávací systém. Odbornou způsobilost získají lékaři absolvováním nejméně šestiletého (u zubního lékaře a farmaceuta pětiletého) prezenčního studia v magisterském studijním programu všeobecného lékařství.

Výhrady k návrhu

Přesto, že senátoři návrh zákona schválili, stále podle nich obsahuje několik problémových částí. Podle předsedy výboru Tomáše Julínka je to například problém pětileté odborné praxe. Ta bude nahrazovat druhou atestaci v případech, kdy lékaři složí první atestaci ve stávajícím systému a mezitím vejde v platnost současný návrh zákona. Podle Julínka by stačila pouze tříletá praxe, aby tito lékaři specializovanou způsobilost získali.

DÁLE ČTĚTE:
Co se změní ve zdravotnickém školství po vstupu do EU
Lékařský zákon ve sněmovně schválen

(klu), www.Zdravi.Euro.cz, 21.1. 2004

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?