Příklady „dobré praxe“ v poskytování zdravotní péče migrantům v Rakousku

9. 9. 2010 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
V rámci projektu EIF „Výměna zkušeností ke vstřícné zdravotní péči o příslušníky třetích zemí“ jsme měly možnost se v červnu 2010 zúčastnit zajímavé pracovní návštěvy v organizaci Wiener Krankenanstaltenverbund (Asociace vídeňských nemocnic) ve Vídni.


Tato návštěva byla součástí aktivit směřujících k vytvoření základní sítě spolupráce na podporu kvalitní zdravotní péče o imigranty ze zemí „mimo EU“ na národní a mezinárodní úrovni. Jejím cílem bylo navázání dlouhodobější spolupráce s výše zmíněorganizací a získání poznatků a příkladů „dobré praxe“ o poskytování zdravotnických služeb migrantům v Rakousku.

Příklady „dobré praxe“ v poskytování zdravotní péče migrantům v Rakousku

Během naší návštěvy na generálním ředitelství Wiener Krankenanstaltenverbund nás provázela Mgr. Ulrike Neuhauser, odborná referentka odboru Geschäftsbereich Medizinmanagement und Sofortmanahmen (zdravotnického managementu a pohotovosti). Nejprve jsme byly seznámeny se základními fakty o populaci migrantů v Rakousku, která tvoří již více než 12,5 % rakouské populace (ve Vídni dokonce 19,7 %) a z hlediska národnostního ji tvoří téměř ze tří čtvrtin občané bývalé Jugoslávie a Turci.

Pomoc migrantům v rakouské praxi

Dále nám Mgr. Gerhard Pöschmann z právního odboru Wiener Krankenanstaltenverbund vysvětlil právní zajištění dostupnosti zdravotní péče o migranty ze třetích zemí v Rakousku. Každý legálně pobývající migrant v Rakousku má stejný přístup ke zdravotní péči jako domácí obyvatelstvo v závislosti na typu pojištění. Nelegálním migrantům je poskytnuta pouze akutní a neodkladná péče, kterou si musejí uhradit sami. Migranti ve Vídni mohou také využít ambulance soukromé církevní nemocnice, kde je všem bez rozdílu poskytována zdravotní péče zdarma.

Část programu byla věnována výměně zkušeností v oblasti vzdělávání sester a lékařů se zaměřením na kulturně citlivou a transkulturní zdravotní péči. Příkladem dobré praxe pro nás mohou být nepovinné kurzy multikulturní zdravotní péče organizované od roku 2008 Oddělením lidských zdrojů Wiener Krankenanstaltenverbund. Tyto kurzy jsou určeny lékařům a sestrám a probíhají přímo v nemocnici. Cílem výuky je seznámit zdravotníky se životem menšin v pluralitní, multikulturní společnosti a strategiemi zdraví, životní filozofií a životními prioritami menšin.

Patrně nejzajímavější a pro český zdravotnický systém velmi poučné bylo seznámení s několika projekty podporovanými Wiener Krankenanstaltenverbund, které se specificky zaměřují na usnadnění přístupu migrantů ke zdravotní péči a na podporu zdraví migrantů.

Prvním z nich bylo založení a provoz dvou center pro zdraví žen - pod názvem F. E. M. Süd (jedno se nachází na ženské klinice SemmelweisFrauenklinik a druhé v nemocnici Kaiser Franz Josef Spital). Od roku 2002 funguje i modelové centrum pro zdraví mužů - MEN (rovněž v nemocnici Kaiser Franz Josef Spital). Tato centra se zaměřují zejména na snižování bariér přístupu migrantů ke zdravotní péči. Lékaři, sestry, psychologové, sociální pracovníci a další profesionálové zde migrantům poskytují informace a poradenství v oblasti zdravotní a psychosociální péče, a to v několika jazycích (německém, francouzském, arabském, srbském, chorvatském, bosenském a tureckém). Migranti mohou rovněž využívat tzv. horkou linku, kde všeobecní lékaři, gynekologové či psychologové poskytují bezplatné poradenství. Horkou linku mohou využít i lékaři a sestry, kteří mají problém v cizojazyčné komunikaci s pacientem. Centra nabízejí řadu různých kurzů, seminářů a skupinových diskusí zaměřených na témata partnerských vztahů, sexuality, těhotenství a rodičovství, antikoncepce, ženské obřízky, výživy, špatných stravovacích návyků, fyzického a sexuálního násilí na ženách apod.

Centrum pro zdraví žen F. E. M. Süd (dále F. E. M. Centrum) například realizovalo velmi úspěšný projekt podpory zdraví pro migrantky z Turecka „Happy together“. Projekt vycházel ze zkušeností pracovníků F. E. M. Centra a z toho, že větší procento tureckých žen trpí nadváhou a s tím spojenými zdravotními obtížemi. Hlavním cílem projektu byla dlouhodobě zaměřená zdravá redukce váhy, a tím zlepšení a udržení zdraví a duševní pohody. Za tímto účelem byl připraven a realizován tříměsíční vzdělávací program pro turecké ženy zaměřený na výživu a pohybové aktivity. Významným vedlejším efektem projektu bylo i zapojení tureckých žen do přípravy projektu. Tento praktický projekt přinesl i konkrétní výsledky, kdy 106 zúčastněných tureckých žen zhublo v průběhu programu v průměru 4,5 kg.

Z hlediska ochrany veřejného zdraví je velmi přínosný program bezplatného očkování dětí migrantů do 15 let, který je financován městem Vídeň.
Dále byl zmíněn mezinárodní projekt Migrantfriendly hospital, na kterém participoval také Ludwig Boltzmann Institut pro Sociologii, zdraví a medicínu ve Vídni.

Tato cesta byla pro nás velmi cennou zkušeností a všechny získané informace, webové odkazy, dokumenty a další informace o migrantech budou umístěny na portálu „Středisko vzdělávání ke vstřícné zdravotní péči o příslušníky třetích zemí“ na webové adrese http://www.eifzvip.cz/.
Tento text vznikl v rámci projektu Středisko vzdělávání ke vstřícné zdravotní péči o příslušníky třetích zemí 1 EIF 2008 - 34, který je spolufinancován obecným programem Solidarita a řízení migračních toků.


O autorovi: Doc. PhDr. Sylva Bártlová, Ph. D.1, Mgr. Karolína Dobiášová2, PhDr. Helena Hnilicová, Ph. D.3
Katedra ošetřovatelství, Zdravotně sociální fakulta,
Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích1,
Ústav veřejného zdravotnictví a medicínského práva, 1. LF UK Praha2, Ústav veřejného zdravotnictví a medicínského práva,
1. LF UK Praha3

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?