Primář mostecké chirurgie podle svých slov pracovní kázeň neporušil

21. 2. 2012 8:17
přidejte názor
Autor: Redakce
Bývalý primář chirurgie v nemocnici v Mostě Sáša Štembera u Okresního soudu v Mostě řekl, že je přesvědčen, že neporušil pracovní kázeň. Právě hrubé porušení pracovní kázně a poškození dobrého jména společnosti Krajská zdravotní (KZ), pod níž mostecká nemocnice patří, byly důvodem výpovědi, kterou muž před rokem dostal.


O její neplatnost se někdejší primář soudí.

Dobré jméno společnosti poškodil podle Krajské zdravotní v rozhovoru pro noviny, kde se vyjadřoval o situaci na mostecké chirurgii v době, kdy se konala protestní akce lékařů Děkujeme, odcházíme!. Mluvčí KZ Jiří Vondra u soudu řekl, že důvodem výpovědi bylo porušení směrnice o komunikaci s médii. V ní se podle Vondry nedoporučuje zaměstnancům komunikovat s novináři. Advokát Štembery zdůraznil, že ve směrnici je zároveň uvedeno, že lékaři mají právo vyjadřovat svůj názor.

Štembera se článku otištěném v Mladé frontě Dnes vyjadřoval mimo jiné k případu nákupu předražených přístrojů Krajské zdravotní. Ke stejné věci ještě před tím vypovídal na policii. „Lékařská přísaha je nejen o poskytování zdravotní péče, ale i o tom, aby finanční prostředky byly správně alokovány,“ řekl dnes bývalý primář. V novinách uvedl a dnes před soudem zopakoval, že třetina prostředků, která do Krajské zdravotní teče, se z tohoto majetku ztrácí.

Vyjádření Štembery v novinách podle Vondry negativně poškodilo Krajskou zdravotní v době, kdy zasedal krizový tým kvůli protestní akci lékařů. Výpověď dostal 15. února 2011 bez jakéhokoliv předchozího upozornění. „Výroky primáře byly neadekvátní a nešťastné,“ řekl Vondra.

Přímým nadřízeným Štembery byl náměstek pro zdravotní péči v mostecké nemocnici. Ten dnes u soudu řekl, že se Štemberou nebyl v minulosti žádný pracovní problém ohledně zdravotní péče. Potíže byly podle něj pouze organizační, ale svědek je nedokázal specifikovat. Štembera pracoval v mostecké nemocnici asi 35 let. Náměstek řekl, že o výpovědi nerozhodoval, jen ji podepsal, nicméně považuje vyjádření Štembery v novinách za hrubou chybu. „Poté, co článek vyšel, jsme čelili sérii dotazů třeba od pacientů, kteří se báli, že nebude zajištěna lékařská péče,“ uvedl náměstek.

Dvaašedesátiletý Štembera v současné době pracuje v nemocnici v Bílině na Teplicku. Líčení dnes skončilo přečtením listinných důkazů a závěrečnými řečmi advokáta Štembery a zástupkyně Krajské zdravotní. Soud vynese rozsudek 27. února v 08:05.

Stoprocentním vlastníkem Krajské zdravotní je Ústecký kraj. Firma zaměstnává asi 6300 lidí, z toho zdravotních sester je 2800 a lékařů 820. Nemocnice má v Ústí nad Labem, Teplicích, Mostě, Chomutově a Děčíně.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?