Primáři: směnný provoz na interně je nebezpečný hazard a poškozuje pacienta

21. 5. 2010 8:43
přidejte názor
Autor: Redakce
Primáři a vedoucí lékaři karlovarské nemocnice se znepokojením sledují vývoj při zajištění lékařské péče na interním oddělení, na němž je od 14. května nařízen směnný provoz.


„Bez ohledu na právní aspekty, bez ohledu na odborové požadavky Lékařského odborového klubu si vás dovolujeme upozornit a informovat o stanovisku České lékařské komory. Ta už v roce 2006 označila směnný provoz na lůžkových částech nemocnice za postup non lege artis,“ píší primáři ve výzvě Cave (latinsky pozor, pozn. red.) adresované generálnímu řediteli Karlovarské krajské nemocnice Zdeňku Horákovi a řediteli pro lékařskou péči Iljovi Horníkovi.

Směnný provoz považují primáři za vědomé poškozování pacienta s ohledem na objem a kvalitu poskytované péče. „Naším společným zájmem je poskytovat pacientům lékařskou péči co nejširší a nejkvalitnější. Naším společným zájmem je chránit pacienta i zdravotnický personál před poškozením. Směnný provoz je nebezpečný hazard a na jakémkoliv interním oddělení je non lege artis postup. Proto vás se vší naléhavostí vyzýváme k jeho zrušení,“ uvádí se ve výzvě.

Generální ředitel Karlovarské krajské nemocnice Zdeněk Horák včera uvedl, že o vzniklé situaci s lékaři intenzivně jedná. „O zabezpečení chodu oddělení jsem dnes hovořil s primářem interny a s Lékařským odborovým klubem se sejdu zítra,“ vysvětlil včera. Dodal, že ani jemu se situace nelíbí, ale bohužel neměl jinou možnost, než na intrením oddělení směnný provoz zavést.

„Není to optimální, ale bylo to jediné možné řešení,“ zdůraznil. Také předseda Lékařského odborového klubu karlovarské nemocnice Peter Igaz doufá, že se s vedením nemocnice domluví a příkaz o zavedení směnného provozu bude odvolán. Lékaři na interním oddělení se podle Igaze snažili odmítáním přesčasové práce upozornit na letité porušování zákoníku práce, které je běžné v celé republice.

„Od roku 2006 platí zákoník práce, který přesně udává množství přesčasových hodin, které může zaměstnanec na pracovišti strávit, a ten je 150 hodin za rok, které může zaměstnavatel nařídit. Na dalších, celkem ale ne více než 416 hodin ročně, se může zaměstnavatel se zaměstnancem dohodnout a jakákoliv další přesčasová práce je protizákonná,“ vysvětlil Igaz meritum sporu. Proto se lékaři rozhodli trvat na svém zákonném právu nesloužit tak obrovské množství přesčasových hodin.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?