Případ exšéfa olomoucké FN projedná vrchní soud zřejmě v říjnu

19. 9. 2012 8:15
přidejte názor
Autor: Redakce
Zřejmě na počátku října se bude Vrchní soud v Olomouci zabývat případem bývalého šéfa olomoucké fakultní nemocnice Radomíra Maráčka, který čelí v souvislosti s výkonem funkce obžalobě ze tří trestných činů.


Krajský soud ho v březnu osvobodil, státní zástupce ale podal odvolání. Ministr zdravotnictví Leoše Heger (TOP 09) jmenoval v pátek Maráčka ředitelem Státních léčebných lázní Karlova Studánka. Funkce se má ujmout 21. září.

Maráček byl obžalován z porušování závazných pravidel hospodářského styku, pletichy při veřejné soutěži a veřejné dražbě a porušování povinnosti při správě cizího majetku. Hrozí mu dva až osm let.
„Termín ještě není přesně stanovený, ale případ bychom měli projednávat na počátku října. Časová prodleva vznikla proto, že se jedná o nevazební věc. Přes léto přednost dostávaly zejména vazební věci, které nesnesou odkladu. Navíc si během prázdnin vybírají dovolené nejen soudci, ale i advokáti,“ řekl dnes ČTK mluvčí vrchního soudu Petr Angyalossy.

Maráček se má tento pátek ujmout funkce ředitele Státních léčebných lázní Karlova Studánka. Jak informuje ministerstvo zdravotnictví na svých webových stránkách, rozhodla o tom jednomyslně výběrová komise a ministr doporučení akceptoval. „Ve skutečnosti, že v případu pana Maráčka ještě nepadlo pravomocné soudní rozhodnutí, nevidíme v tuto chvíli žádný problém,“ řekl ČTK mluvčí ministerstva Vlastimil Sršeň.

Úkolem nově jmenovaného ředitele bude především zajistit další rozvoj lázní zaměřený primárně na poskytování kvalitní péče a služeb pro návštěvníky a udržení jejich ekonomické stability. Karlova Studánka je na seznamu státních firem, které jsou mezi významnými státními podniky určenými k privatizaci. Ministr zdravotnictví již dříve Maráčka ocenil jako dobrého manažera.

Podle obžaloby, které Maráček čelí, jako manažer uzavíral smlouvy na pronájem osobních vozů nevýhodné pro nemocnici a navíc bez výběrového řízení. U zakázek za desítky milionů korun na modernizaci pracovišť nemocnice nevyhlásila otevřené výběrové řízení, ale využila jednacího řízení bez uveřejnění. Externím firmám zadala audity, čímž prý nemocnici vznikla škoda přes tři miliony korun.

Původně státní zástupce škodu vyčíslil na 6,8 milionu. Fakultní nemocnice požádala o náhradu škody, pak ale žádost stáhla. Podle předsedy senátu Krajského soudu v Olomouci Eduarda Ondráška nemocnici nevznikla žádná škoda a bývalému řediteli nebyl ani u jednoho z trestných činů prokázán úmysl. Připomněl také, že veškeré kroky Maráček činil za souhlasu ministerstva zdravotnictví, zřizovatele nemocnice. Proto vynesl zprošťující verdikt.

Třiačtyřicetiletého manažera již ve funkci nahradil Roman Havlík, bývalý Maráčkův statutární zástupce. Maráček řídil nemocnici od roku 2007 do letošního února.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?