Případ pražského protonového centra se táhne již přes osm let

2. 7. 2014 8:27
přidejte názor
Autor: Redakce
Přehled událostí týkajících se sporu PTC s VZP.


Vývoj událostí kolem pražského protonového centra (rozhodčí soud konstatoval, že smlouva mezi VZP a centrem z roku 2006 je neplatná):

  1. Duben 2006 - Tehdejší nucený správce Všeobecné zdravotní pojišťovny (VZP) Antonín Pečenka podepsal smlouvu o smlouvě budoucí s investorem protonového centra. Kontrakt měl platit 15 let a centrum mělo dostávat za léčení 1600 pacientů ročně miliardu korun. Pečenka, který v čele VZP skončil začátkem května 2006, později přešel na manažerský post do firmy, která centrum rozjela. Kvůli podpisu je podle médií stíhán.
  1. 16. května 2006 - Pražští radní souhlasili s pronájmem pozemků pro protonové centrum v areálu Nemocnice Na Bulovce. Prvních šest let je firma měla zdarma, zároveň byla povinná do této doby centrum vybudovat a zahájit v něm zkušební provoz.
  1. 5. prosince 2012 - Centrum přijalo prvního pacienta.
  1. Leden 2013 - Vedení VZP oznámilo záměr jednat s protonovým centrem o možnostech úhrady za léčbu rakoviny. Centrum se totiž začalo domáhat plnění smlouvy o smlouvě budoucí, kterou uzavřel Pečenka. Pojišťovna smlouvu označila za neplatnou.
  1. 25. února 2013 - Správní rada VZP souhlasila s kroky vedení pojišťovny, které podalo na protonové centrum trestní oznámení a dalo najevo, že miliardový kontrakt neuzavře.
  1. 4. března 2013 - VZP se rozhodla podat další trestní oznámení na protonové centrum. Podle pojišťovny totiž někteří zaměstnanci střediska mylně informují pacienty, že záření je pro ně jediná vhodná léčba a že musí počkat, dokud se společnost nedohodne s pojišťovnou na proplácení. Centrum reagovalo oznámením, že naopak podá žalobu na ochranu dobrého jména na VZP.
  1. 22. května 2013 - Tři největší zdravotní pojišťovny (VZP, Zdravotní pojišťovna ministerstva vnitra a Česká průmyslová zdravotní pojišťovna) oznámily, že léčbu protony uhradí lidem, kterým ji doporučí lékař z komplexního onkologického centra.
  1. 14. června 2013 - VZP podepsala memorandum o spolupráci s protonovým centrem v Mnichově. Léčení v Německu vyjde na 490.000 korun, podle pojišťovny levněji, než v pražském centru.
  1. 3. října 2013 - Vojenská zdravotní pojišťovna podepsala jako první česká pojišťovna dlouhodobou smlouvu s pražským protonovým centrem. Už předtím uzavřelo centrum kontrakt se slovenskou všeobecnou pojišťovnou.
  1. 17. října 2013 - VZP oznámila, že je připravena posílat do pražského centra zhruba 150 pacientů ročně, pokud si centrum bude účtovat u dospělých paušální platbu 505.907 korun a za ozařování dětí 734.567 korun. Centrum na návrh nepřistoupilo.
  1. 12. listopadu 2013 - Rozhodčí soud při Hospodářské komoře začal projednávat dvě žaloby protonového centra na VZP. Centrum se dožadovalo smluvní pokuty a náhrady ušlého zisku.
  1. 14. dubna 2014 - VZP oznámila, že pokud protonové centrum ukončí právní spory, nabídne mu pojišťovna standardní smlouvu. Ta by měla obsahovat také seznam indikací podle doporučení Společnosti radiační onkologie, biologie a fyziky jako nejvyšší autority v oboru.
  1. 15. dubna 2014 - Protonové centrum ve svém návrhu smlouvy chtělo, aby léčbu indikovali lékaři tohoto zařízení, VZP ale trvala na tom, aby u každého pacienta posoudil a schválil léčbu tým odborníků komplexního onkologického centra.
  1. 30. června 2014 - VZP oznámila, že dosud uhradila v pražském protonovém centru léčbu 21 pacientů, dalších 17 pacientů poslala na léčení protony do Mnichova.
  1. 1. července 2014 - Pojišťovna oznámila, že dostala verdikt rozhodčího soudu. Arbitři označili smlouvu z roku 2006 - včetně rozhodčí doložky - za neplatnou.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?