Případ ředitele FNOL projedná vrchní soud

9. 5. 2012 7:58
přidejte názor
Autor: Redakce
Státní zástupce Karel Studený se s žalobou na bývalého šéfa olomoucké nemocnice Radomíra Maráčka odvolal k vyšší instanci


Státní zástupce v pondělí podal odvolání proti verdiktu olomouckého krajského soudu, který v březnu osvobodil bývalého ředitele Fakultní nemocnice v Olomouci Radomíra Maráčka.

„Manažer čelil v souvislosti s výkonem své funkce obžalobě ze tří trestných činů. Případem se bude zabývat olomoucký vrchní soud,“ řekl státní zástupce Karel Studený.

Až osm let vězení

„Odvolal jsem se proti zprošťujícímu rozsudku krajského soudu. Trvám na svém závěrečném návrhu,“ vysvětlil svůj krok Karel Studený, který u soudu prvního stupně pro manažera požadoval podmíněný trest, finanční postih a zákaz činnosti v řídicí funkci ve státních příspěvkových organizacích.

Radomír Maráček byl obžalován z porušování závazných pravidel hospodářského styku, pletichy při veřejné soutěži a veřejné dražbě a porušování povinnosti při správě cizího majetku. Hrozilo mu dva až osm let vězení.

Neprokázaný úmysl

Podle obžaloby manažer uzavíral smlouvy na pronájem osobních vozů nevýhodné pro nemocnici a navíc bez výběrového řízení. U zakázek za desítky milionů korun na modernizaci pracovišť nemocnice nevyhlásila otevřené výběrové řízení, ale využila jednacího řízení bez uveřejnění. Externím firmám zadala audity, čímž prý nemocnici vznikla škoda přesahující tři miliony korun.

Původně státní zástupce škodu vyčíslil na 6,8 milionu. Fakultní nemocnice nejprve požádala o náhradu škody, ale později žádost stáhla. Podle předsedy senátu Eduarda Ondráška nemocnici nevznikla žádná škoda a bývalému řediteli nebyl ani u jednoho z trestných činů prokázán úmysl. Připomněl také, že veškeré kroky ředitel činil za souhlasu ministerstva zdravotnictví, zřizovatele nemocnice.

Třiačtyřicetiletého manažera již ve funkci nahradil Roman Havlík. Bývalý statutární zástupce Radomíra Maráčka zvítězil ve výběrovém řízení vypsaném ministrem zdravotnictví. Radomír Maráček řídil nemocnici od roku 2007 do letošního února.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?