Případ rozsáhlého prodeje anabolik odročil soud na příští rok

8. 11. 2012 8:13
přidejte názor
Autor: Redakce
Výpověďmi dalších svědků včera u olomouckého krajského soudu pokračoval případ údajného rozsáhlého prodeje anabolických steroidů. Zodpovídá se z něj trojice mužů, která podle obžaloby preparáty prodávala bez oprávnění jako organizovaná skupina se slovenskými občany.


Sportovci stejně jako jejich předchozí kolegové u soudu tvrdili, že si nic nepamatují. I přesto, že jejich balíčky policie zajistila, vypověděli, že s anaboliky nemají nic společného. Skupina obchodníků ze střední Moravy si trestnou činností údajně vydělala několik milionů korun. Mužům hrozí až 12 let vězení. Soud případ odročil na leden.

Před soudem stanul jeden z bývalých kulturistů. Přiznal, že nakupoval nedovolené preparáty. „Je všeobecně známé, že kulturisté nakupují zakázané látky,“ uvedl. Popřel, že dostal balíček s těmito preparáty od jednoho z obžalovaných. Právě tento balíček policie zajistila. „Od policistů to nebylo fér jednání, nevěděl jsem, že na mě něco mají, že mi budou otvírat balík na poště,“ hájil se před soudem. Další ze svědků si nepamatoval před soudem vůbec nic.

Obžalovaného Ladislava Lněničku se synem Štěpánem a jejich známého Jiřího Petra dopadla loni v dubnu celní protidrogová jednotka. Celníci tehdy uvedli, že skupina měla více než stovku odběratelů například ve Španělsku, Francii, Německu, Rakousku a USA. V Česku prý zásobovali těmito látkami několik desítek zákazníků.

Trojice mužů je stíhána za své jednání od roku 2010, od kdy je výroba, dovážení či prodej takových látek zakázán. Podle obžaloby přijímali objednávky od zákazníků, zřídili si poštovní schránky a kancelář v Bratislavě. Dopadená skupina si počínala podle celníků velmi sofistikovaně. Jako odesilatele uváděla fiktivní firmy, k tomuto účelu si nechala vyrobit i falešná razítka.

Muži jsou obžalováni z výroby a jiného nakládání s látkami s hormonálním účinkem. Podle obžaloby dováželi a prodávali i anabolický steroid Stanozolol, údajně třetí nejčastěji zneužívaný steroid sportovci.

Soud kvůli výslechu dalších svědků, z nichž mnozí nedorazili, odročil jednání na 18. ledna.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?