Přípravy na adresné zvaní pojištěnců na screening vrcholí

24. 7. 2013 8:20
přidejte názor
Autor: Redakce
Přípravy na ojedinělou akci, v níž zdravotní pojišťovny pozvou lidi na screening rakoviny, vrcholí. Experti už vytvořili texty dopisů, jež začnou od podzimu rozesílat pojišťovny těm klientům, kteří mají na preventivní vyšetření ze zákona nárok, ale nevyužili ho.


Projekt potrvá dva roky a ministerstvo zdravotnictví na něj získalo příspěvek z EU. Na dopisy a informační kampaň půjde 107 milionů korun, řekla ČTK mluvčí ministerstva Viktorie Plívová.

„Cíleným zvaním by účast na screenincích měla z průměrných 23 procent stoupnout na zhruba 55 procent,“ upřesnila s tím, že projekt chystaný už delší dobu pokračuje i za nového ministra Martina Holcáta.

Garant projektu na ministerstvu Tomáš Jung ČTK řekl, že vše jde podle plánu, běží schvalovací procesy pro výběrové řízení na adresné zvaní a celorepublikovou informační kampaň.

Mluvčí Všeobecné zdravotní pojišťovny (VZP) Oldřich Tichý ČTK řekl, že podle předběžných odhadů pozve největší pojišťovna z šesti milionů klientů asi 1,2 milionu. V prvním roce odešle každý měsíc zhruba 100.000 dopisů, aby pracoviště nebyla zahlcena a nápor vyšetření zvládla.

„Obesláni budou klienti, kteří mají narozeniny. V dalších 12 měsících budou znovu obesláni ti, kteří na prevenci po první pozvánce nepřišli, a to opět tak, že celkový počet bude rozdělen na 12 částí,“ popsal strategii zvaní Tichý. Strategie je v manuálu, který připravilo ministerstvo.

K textu dopisů Tichý dodal, že jde o kombinaci věkových skupin, pro něž je prohlídka určena, a toho, kterou z prohlídek klient neměl. „U mužů jde o skupinu starších 50 let, kteří nebyli na prevenci rakoviny tlustého střeva a konečníku. U žen je sedm kombinací, protože pro ně v různém věku je možnost screeningu rakoviny čípku, tlustého střeva a konečníku a mamografického vyšetření na včasný záchyt rakoviny prsu,“ uvedl.

Mluvčí největší zaměstnanecké Zdravotní pojišťovny ministerstva vnitra (ZPMV) Hana Kadečková ČTK řekla, že z 1,2 milionu klientů dostane podle předběžných odhadů pozvánku přes 200.000. Počty mohou stoupnout, k vymezení skupiny zvaných má být v srpnu na ministerstvu schůzka.

Mluvčí druhé největší zaměstnanecké České průmyslové zdravotní pojišťovny (ČPZP) Elenka Mazurová ČTK řekla, že v projektu rozešlou během dvou let 350.000 dopisů. Připomněla, že ČPZP už v únoru začala telefonicky zvát ve svém projektu na mamografické vyšetření ženy, které jsou u ní pojištěny a na prevenci nechodí. Oslovila v Praze a na Nymbursku 5000 žen.

Ročně je v ČR zjištěno přes 6000 případů rakoviny prsu, přes 8000 případů rakoviny tlustého střeva a konečníku a kolem 1000 případů rakoviny čípku. Zatím jen proti rakovině čípku se dá chránit očkováním. Screening přispívá k včasnému odhalení nemoci, kdy je možno ji zcela vyléčit.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?