Přípravy na protest lékařských odborů zemí V4 jdou do finiše

3. 10. 2012 8:28
přidejte názor
Autor: Redakce
Přípravy na společný protest lékařských odborů zemí visegrádské čtyřky se podle zjištění ČTK dostávají do závěrečné fáze. Symbolická akce nemocničních lékařů z ČR, Slovenska, Polska a Maďarska by měla být v druhé půlce listopadu, o její podobě se dnes radí předsedové nemocničních organizací Lékařského odborového klubu (LOK).


Do regionů se pak rozjedou s návrhy scénářů. O názorech členů budou informovat na příští poradě, jejíž termín zatím není určen.

Předsednictvo LOK varianty zatím zveřejňovat nechce. Předseda LOK Martin Engel ČTK řekl, že protest bude symbolický a pacientů se nedotkne. Pokud se ale postoj vlád zemí V4 nezmění, připojí se slovenští, polští a maďarští lékaři k protestu, který chystají čeští zdravotníci na příští rok. Ten už bude razantnější, aby donutil politiky k reakci.

„Bude to jenom první krok, varování, aby si z nás nedělali legraci a aby plnili své závazky,“ řekl k listopadové symbolické akci Engel. „Podle reakce uvidíme, pak bychom museli připravit něco důraznějšího,“ dodal.

K razantnímu protestu plánovanému na příští rok Engel uvedl, že jsou varianty, že se jej účastní všechny země V4, nebo alespoň některá z nich.

Při dřívějších symbolických protestech měli odboráři na pracovním oděvu pásku, v nemocnicích byly vysvětlující letáky a konaly se happeningy. Při předchozích protestech, které pacienti už pocítili, přešly nemocnice na víkendový provoz. Odložily plánované operace a dělaly jen akutní výkony.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?