Příští rok stát dokončí zásoby léků proti pandemické chřipce

13. 10. 2006 8:09
přidejte názor
Autor: Redakce
V prvním čtvrtletí příštího roku by stát měl mít zásobu léků proti případné pandemické chřipce pro pětinu obyvatel. Splní tak požadavky národního pandemické plánu. Novinářům to dnes řekl hlavní hygienik Michael Vít. Prvních 650.000 balení těchto léků je podle něj už ve skladech, 600.000 by mělo přijít v dohledné době. Pro příští rok se počítá s nákupem dalších 800.000 balení...


Praha -

Peníze na poslední dodávku léků ministerstvo již podle Víta zajistilo ze státního rozpočtu, nákup si vyžádá přes 350 milionů korun, upřesnil Vít. Léky budou v případě hromadného výskytu chřipky přednostně určeny pro lidi nezbytné pro chod státu - například hasiče, policisty či zdravotníky.

Světovou explozi nemoci může podle vědců vyvolat nový nebezpečnější typ viru, proti kterému nemá lidský organismus vytvořeny protilátky. Vědci považují příchod pandemie za velmi pravděpodobný. Je ale otázkou, kdy virus zmutuje a jakou bude mít podobu.

Ministerstvo podle Víta rovněž zahájilo jednání s možnými výrobci pandemických vakcín. Očkovací látka dosud ale neexistuje, výrobci její vývoj dokončí až v okamžiku, kdy se objevují zmutovaný nebezpečnější virus chřipky. „Stát by svým podpisem garantoval smlouvu o budoucí smlouvě. Pro Českou republiku by se počítalo s určitým množstvím. To by v situaci, která by pravděpodobně byla krizová, bylo hrazeno ze státního rozpočtu,“ řekl Vít ČTK.

V současnosti se lidé mohou nechat očkovat pouze proti běžné chřipce. Rizikovým pacientům a osobám starším 65 let na něj přispívají zdravotní pojišťovny. Ostatní si jej musí zaplatit sami. Jedna dávka vyjde zhruba na 170 až 180 korun. Pro 65.000 obyvatel domovů důchodců a ústavů sociální péče vakcínu zajistí ministerstvo zdravotnictví.

Podle Víta firmy letos dovezou 750.000 až 800.000 vakcín. Tedy zhruba stejný počet jako loni. Tehdy z lékáren okamžitě zmizely, vedl k tomu strach z ptačí chřipky. Proti zmutovanému viru však látka nechrání. Firmy ji vždy vytvářejí podle obvyklých kmenů viru pro danou sezonu.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?