Přístup lékařů a sester k pacientům v Liberci se výrazně zlepšil

16. 1. 2013 7:55
přidejte názor
Autor: Redakce
V liberecké nemocnici se za poslední rok znatelně zlepšil přístup lékařů a sester k pacientům. Nemocnice díky tomu získala certifikát spokojený pacient a zařadila se v tomto směru mezi 15 nejlépe hodnocených nemocnic v zemi. Novinářům to včera řekl tvůrce celostátního projektu Kvalita očima pacientů Tomáš Raiter. Podle hospitalizovaných je slabinou Liberce schopnost personálu poskytnout jim citovou oporu a za nedostatečné považují i tělesné pohodlí.


„Na to se chceme zaměřit. Citová opora je o komunikaci a empatii. Tělesné pohodlí bychom mohli zlepšit například nákupem nových lůžek a polohovacích pomůcek,“ uvedla manažerka kvality v liberecké nemocnici Eva Nesládková.

Podle ní lidé spatřovali zlepšení hlavně ve srozumitelnějších odpovědích lékařů, lepší dosažitelnosti personálu i dostatku soukromí při vyšetření a léčbě. Větší důvěru měli i k sestrám a lépe hodnotili čistotu pokojů. Zlepšení zaznamenali na všech odděleních nemocnice, nejvíce patrné to bylo u neurologie, infekčního oddělení a cévní chirurgie.

Liberec se do projektu Kvalita očima pacientů zapojil v roce 2008 a až nyní poprvé získal rating A+ označující nadstandardní kvalitu, za poslední rok si ho vylepšil o dva stupně. Nejvyšší možný rating mají v Libereckém kraji už jen dvě nemocnice. Jilemnická hodnocená jako třetí nejlepší v zemi a jablonecká, která je 14., příčku za libereckou. Podle Raitera je ale třeba počítat s tím, že nároky pacientů rostou a bude nutné dál péči zlepšovat. Zvláště mladí lidé do 30 let jsou podle něj velmi kritičtí a umí si hájit své zájmy.

Průzkum se v liberecké nemocnici dělal loni v listopadu, kdy z nemocnice propustili 1543 pacientů. Anketní lístek vyplnilo zhruba 80 procent z nich. „To je vysoké číslo,“ ocenil Raiter. Pro hodnocení je potřeba minimálně 60procentní účast pacientů, kteří jsou v daném měsíci propuštěni z nemocnice a na lůžku jsou minimálně dva dny.

Liberecká nemocnice je největším zdravotnickým zařízením v Libereckém kraji. Se svými zhruba 970 lůžky slouží pro 440.000 obyvatel kraje, ale traumatologie a onkologie ošetřují pacienty z celé země. Ročně v nemocnici ošetří na půl milionu lidí, zhruba 30.000 jich je hospitalizováno.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?