Privatizace nemocnic je jen předvolební téma

21. 8. 2009 9:55
přidejte názor
Autor: Redakce
"Tak je to tu znovu! Je před volbami, a tak jsem zase vytuneloval středočeské nemocnice - aspoň to říká David Rath a někteří novináři to rádi papouškují. Hlavním důkazem pro ně je, že ve věci privatizace deseti zdravotnických zařízení bylo obnoveno policejní vyšetřování," píše Petr Bendl...


Tak je to tu znovu! Je před volbami, a tak jsem zase vytuneloval středočeské nemocnice - aspoň to říká David Rath a někteří novináři to rádi papouškují. Hlavním důkazem pro ně je, že ve věci privatizace deseti zdravotnických zařízení bylo obnoveno policejní vyšetřování.

Po pravdě řečeno, z policie strach nemám. Postupuje podle jasně daných procesních pravidel, podle nichž má člověk právo na obranu, může předkládat důkazy, které pak musí být vzaty v potaz, vedle policistů jsou v procesu státní zástupci, dále znalci, kteří problematice rozumí, nakonec případně soudci.

S tím mediálním vyšetřováním je to horší, protože tam takové malichernosti jako v policejní práci nejsou potřeba - nad předloženými důkazy a argumenty se často blahosklonně mává rukou.

Šokuje mě, jak se může náš velký ekonomický deník podivovat, že hodnota majetku nemocnice uvedená v jejím účetnictví se liší od ceny dosažené ve veřejné soutěži při prodeji nemocnice. Jak by nebyla, když nemocnice nemají jen majetek, ale i dluhy, které jsou mimochodem v účetnictví uvedeny také. A když především si každý zájemce musel při určování nabídnuté ceny spočítat, na kolik ho přijdou všechny požadavky prodávajícího, tedy kraje. A ty se týkaly zachování a dalšího rozvíjení zdravotní péče v kraji.

Kdybychom prodávali třeba jen budovy, jistě by cena vypadala jinak. Ale nebylo to tak, prodávali jsme nemocnice, které potřebovaly rozsáhlé investice, na něž kraj kvůli spoustě jiných úkolů nemohl uvolnit dostatečné zdroje. Dostali jsme z privatizace 444 miliónů korun, které jsme obratem vložili do pěti velkých páteřních nemocnic, které si kraj ponechal.

Takže shrnu-li to ještě jednou - zachovali jsme péči v malých nemocnicích, nebudeme do nich muset investovat desítky, možná i stovky miliónů korun ročně, a ještě jsme za ně dostali téměř půl miliardy korun, které lze použít jinde. Opravdu je na tom něco zavrženíhodného?

V politické rovině celé diskuse je zarážející jedna věc. David Rath ve snaze nahonit předvolební body vlastně kritizuje privatizaci nemocnic jako takovou. Ač je sám provozovatelem soukromého zdravotnického zařízení, vytváří mezi svými potenciálními voliči atmosféru, že privátní zdravotnictví je špatné, prostě jen proto, že se mu to zrovna politicky hodí.

Však si vzpomeňme na halasné přijímání zákona o veřejných neziskových nemocnicích v době jeho ministrování. Přitom v naší zemi působí více než 24 tisíc soukromých ordinací a 70 soukromých nemocnic. Jen ve středních Čechách před onou „spornou“ privatizací deseti zařízení již nějakých deset let fungovaly soukromé nemocnice či léčebny dlouhodobě nemocných v Sedlčanech, Neratovicích, Kralupech nad Vltavou a v Roztokách.

David Rath se jistě před volbami bude usilovně snažit dokázat, jak privátní nemocnice nefungují, a aby to všem oznámil, dál si bude z krajských peněz objednávat inzeráty v Blesku a jinde. Vlastně mě to už nechává klidným - na policejní aktivity to vliv nemá a středočeští voliči už se napodruhé obalamutit nedají.

Petr Bendl, místopředseda ODS

Právo

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?