Privatizace nemocnic v kraji potvrzena

28. 6. 2005 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
K Oblastní nemocnici Příbram, která již funguje jako akciová společnost, přibudou ve středních Čechách další čtyři nemocniční akciovky. Včera to hlasováním potvrdili krajští zastupitelé...


Transformovat se mají všechny nemocnice, které si hodlá kraj ponechat - v Kolíně, Kladně, Mladé Boleslavi a v Benešově. Zbytek přejde do soukromých rukou. Na rozdíl od příbramské nemocnice, jež má budovy a další nemovitý majetek pouze pronajaté, kraj do nově připravovaných akciovek vloží podniky se vším všudy.

Zůstane mu sice sto procent akcií - o osudu budov nejvýznamnějších středočeských nemocnic už však nebude rozhodovat celé krajské zastupitelstvo, ale pouze radní jakožto členové valných hromad jednotlivých společností.

To se opozičním zastupitelům nelíbí. Nemohou sice svými hlasy zvrátit záměry koaličního vedení kraje - mohou však o nich obsáhle diskutovat. Včera upozorňovali, že je dosavadní hospodaření Oblastní nemocnice Příbram nepřesvědčilo o výhodnosti fungování akciovek ve zdravotnictví; zvláště sociální demokraté dlouhodobě prohlašují, že by dali přednost neziskovým společnostem.

Zastupitelé za ČSSD i KSČM také kritizovali, že písemnosti k transformaci zdravotnických zařízení dostali od krajského úřadu teprve včera dopoledne, takže se s nimi nemohli náležitě seznámit.

Někteří navíc neobdrželi všechny papíry. „A doplňkový materiál, což je přes 400 stran složitých právnických textů, jsme dostali v pátek ráno,“ postěžoval si Karel Machovec (ČSSD).

Nevoli mezi opozičníky vzbudily také plány na budoucnost 12 zdravotnických zařízení, která chce kraj pronajmout nebo prodat. „Není zde uvedeno, na jak dlouho se mají pronajímat a za jakých podmínek,“ upozorňoval například Josef Řihák (ČSSD).

Další připomínka se týkala faktu, že není jasně stanoveno, které z nemocnic jsou určeny k pronájmu a které k prodeji. „Rozhodne se až podle toho, která nabídka bude pro kraj výhodnější,“ vysvětlil hejtman Petr Bendl (ODS).

Budoucnost zdravotnických zařízení patřících Středočeskému kraji:

- Akciové společnosti: nemocnice v Příbrami (jako akciovka již funguje), nově nemocnice v Kolíně, Kladně, Mladé Boleslavi a Benešově

- Prodej nebo pronájem (mezi oběma variantami rozhodne, jak výhodné nabídky zájemci předloží): nemocnice Beroun, Hořovice, Mělník, Nymburk, Brandýs nad Labem, Rakovník a Třebotov, léčebny dlouhodobě nemocných Prčice a Na Vojkově, Ústav onkologie a pneumologie Na Pleši, Geriatrické a rehabilitační centrum Kladno a Odborná dětská léčebna Chocerady

Krajský úřad, Střední Čechy

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?