Privátní péče aneb když chcete lékařům platit

15. 12. 2016 13:30
přidejte názor
Autor: Redakce

Snahy o zvýšení spoluúčasti pacientů v českém zdravotnictví dlouhodobě selhávají. Přitom většina odborníků na spolufinancování zdravotních služeb vnímá vyšší spoluúčast jako jednu ze zásad udržitelnosti zdravotnického systému v ČR a pacienti o ni mají zájem.




Když v roce 2013 Ústavní soud zrušil v ČR možnost doplácet za nadstandardní čočky, dlahy a některé typy vakcín, vznikl paradoxní stav. Pokud si nyní chtějí pacienti doplatit, např. za nadstandardní čočku, musejí si ji nechat voperovat v některém ze zařízení, která nemají smlouvu se zdravotní pojišťovnou, a zaplatit i přidružený výkon, na nějž mají jinak nárok zdarma z prostředků veřejného zdravotního pojištění.

Současná vláda ve věci nadstandardů nic měnit nehodlá. Jak na konferenci Zdravotnictví 2017 uvedl ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček: „Čeká nás poslední rok do voleb. Pokud si někdo z nadstandardů udělá volební program, ať s ním přijde. My se tím nyní na ministerstvu zabývat nebudeme.“

Možnosti nadstandardní péče

Nadstandardní, pacientem hrazenou péči ale mají zdravotnická zařízení možnost nabízet stále. Balíčky VIP péče, podle informací jejich poskytovatelů, využívají pacienti, kteří se nechtějí spokojit se službami v rozsahu veřejného zdravotního pojištění. „Privátní zdravotní péče je alternativou pro ty, kteří si uvědomují důležitost prevence a mají zájem o péči nad rámec garantovaný státem,“ uvedl MUDr. Zdeněk Schwarz, předseda představenstva společnosti Dopravní zdravotnictví, která provozuje síť Poliklinik AGEL a programy privátní zdravotní péče nabízí.

„Při tvorbě našich programů jsme zohlednili, co náročnější klienti v současném zdravotnictví nejvíce postrádají. A to je možnost objednání na přesný čas bez jakéhokoli dalšího čekání, krátké objednací doby, konzultace s lékařem mimo ordinační hodiny či možnost rozšířených preventivních programů. V rámci našich programů AGEL+ dále mimo jiné nabízíme možnost telefonické konzultace s lékařem 24 hodin denně nebo doručení receptu přímo klientovi domů,“ doplnil Zdeněk Schwarz s tím, že luxusní prostředí ambulantní i lůžkové péče už je jen příjemným bonusem. Programy AGEL+ dále obsahují také očkování, infuze vitaminu C i různá sonografická a laboratorní vyšetření nad rámec preventivních prohlídek hrazených z veřejného zdravotního pojištění. „Tyto služby privátní zdravotní péče žádným způsobem nelimitují ostatní pacienty, kteří u nás čerpají standardní péči,“ uzavírá MUDr. Zdeněk Schwarz.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?