Příznaky nádoru na mozku se často objevují v pokročilém stádiu nemoci. Zahrnují třeba poruchy zraku

8. 2. 2024 7:30
přidejte názor
Autor: Depositphotos.com/imagepointfr

Každý rok přibyde v České republice kolem 700 nových pacientů s nádorem mozku. U některých osob se přitom nemoc projeví až v její pokročilé fázi, tudíž o ní nemusí dlouhou dobu vůbec vědět. Typickými příznaky nádorů na mozku jsou například potíže s pohybem nebo poruchy smyslů, jako je zrak a sluch. Pacienti navíc často zaznamenávají výpadky paměti a prodělávají epileptické záchvaty.

Co je mozkový nádor?

Co se dozvíte v článku
  1. Co je mozkový nádor?
  2. Rizikové faktory
  3. Prvotní projevy nádoru na mozku
  4. Jaké má nádor mozku příznaky?
  5. Specifické příznaky nádoru na mozku

Nádor na mozku (též někdy nesprávně označovaný jako rakovina mozku) je závažné onemocnění postihující centrální nervovou soustavu. Jedná se o soubor buněk, které samy od sebe rostou, aniž by je řídil organismus. Maligní, respektive zhoubný nádor pak představuje shluk těchto buněk, které se vymkly kontrole a dokáží se nekonečně dělit. To znamená, že stále rostou a nádor se tak zvětšuje a ohrožuje či ničí okolní tkáň.

Tumor na mozku je velmi nebezpečný typ nádorového onemocnění, které pacienta může ohrozit na životě. Lékaři přitom rozlišuji mozkové nádory primární a sekundární. Primární nádor je vzácnější a vzniká z buněk mozkové tkáně, kdežto sekundární nádor na mozku představuje metastázy jiného nádoru vyskytujícího se kdekoliv v těle pacienta.

Nejčastějším nádorem vznikajícím v mozku je takzvaný gliom, který tvoří zhruba polovinu všech typů nádorů vyskytujících se v centrální nervové soustavě. Tento druh tumoru může být nízce nebo vysoce agresivní, přičemž nízce agresivní roste pomalu a častěji se vyskytuje u mladších lidí. Vysoce agresivní gliom roste naopak velmi rychle a objevuje se nejvíce u osob nad 50 let.

Gliom se dále dělí na různé poddruhy, kam patří například astrocytom či glioblastom. Existují však i další poměrně časté typy mozkových nádorů. Jedním z nich je třeba meningiom, který vzniká z buněk mozkových obalů. Tento typ je ale většinou benigní (tj. nezhoubný). Přesto však může způsobit řadu nepříjemných zdravotních problémů. [1, 2, 34]

Rizikové faktory

Stejně jako u jiných typů nádorových onemocnění existují také v případě mozkového tumoru určité rizikové faktory, které zvyšují pravděpodobnost jeho výskytu. Pokud se vás některých z nich týká, nemusíte ale panikařit, neznamená to vždy nutně, že dotyčná osoba bude mít rakovinu. Navíc existují také možnosti, jak toto riziko naopak snížit. Mezi rizikové faktory vzniku nádoru na mozku patří:

  • Věk: čím je člověk starší, tím je u něj obecně vyšší riziko rozvoje některých onemocnění. Ne jinak je tomu také v případě mozkových nádorů. Bohužel se v tomto případě jedná o faktor, který nelze žádným způsobem ovlivnit.
  • Nadváha a obezita: tento faktor má na svědomí celou řadu onemocnění včetně vzniku nádoru v mozku. Je proto potřeba dbát na doporučení lékařů a snažit se udržovat si optimální váhu dostatečnou fyzickou aktivitou a zdravou vyváženou stravou.
  • Genetické předpoklady: vyšší pravděpodobnost vzniku nádoru na mozku mají také osoby, jejichž blízcí příbuzní toto onemocnění v minulosti prodělali. Kromě toho mohou rozvoj této nemoci ovlivnit také některé vzácné syndromy, jako je například Turnerův syndrom, Turcotův syndrom, Gorlinův syndrom, neurofibromatóza (NF) typu 1 a typu 2, Li-Fraumeni syndrom a podobně.
  • Radiační expozice: mezi environmentální rizikové faktory způsobující mozkové a jiné nádory patří vystavení člověka radiaci. Vzácněji tak může výskyt tohoto onemocnění podpořit například předchozí léčba radioterapií. [5, 67]

Prvotní projevy nádoru na mozku

Co se týká symptomů spojených s mozkovými nádory, ty se obvykle odvíjí od toho, jaká je jejich lokalizace, rychlost růstu a velikost. Záleží samozřejmě i na tom, o který typ nádoru se jedná. Jak bylo výše uvedeno, některé tumory rostou rychleji, zatímco jiné nejsou tolik agresivní a jejich vývoj může trvat i dlouhé roky.

Příznaky nádoru na mozku na začátku jeho rozvoje mohou být jak mírné, tak agresivní v závislosti na tom, kde se nádor nachází. Mnohdy se však tato nemoc projeví až v pokročilejším stádiu. Nicméně někteří pacienti zaznamenají v první fázi růstu nádoru například poruchu hybnosti končetin nebo jejich brnění, bolesti hlavy či závratě. [8, 9, 10]

Jaké má nádor mozku příznaky?

Mozkový tumor je pak často doprovázen symptomy, které mohou nemocného výrazně omezovat při jeho každodenním fungování. Tato nemoc v mnoha případech ovlivňuje pacientovu motoriku a může mu způsobit značné potíže při pohybu. Hodně pacientů si mimo to stěžuje také na prodělané epileptické záchvaty. Mezi další obecné příznaky nádoru v mozku patří například:

  • svalové záškuby a křeče,
  • ztráta kontroly nad tělesnými funkcemi,
  • ospalost a únava,
  • neobvyklé bolesti hlavy zhoršující se při probuzení,
  • zmatenost a dezorientace,
  • nevolnost,
  • náhlé zvracení zejména po ránu,
  • potíže se spánkem,
  • problémy s mluvením.

Kromě výše uvedeného tumor na mozku někdy vyvolává také určité smyslové symptomy, jako je například zhoršení zraku, sluchu nebo čichu. Stejně tak dochází v některých případech ke změně osobnosti a postupně se může zhoršovat i paměť nemocného. Někteří pacienti se pak navíc potýkají s opakovanými ztrátami vědomí. [11, 12, 13, 14]

Otok mozku může způsobit trvalé následky i smrt. Nejčastěji k němu dochází při úrazech hlavy
Přečtěte si také:

Otok mozku může způsobit trvalé následky i smrt. Nejčastěji k němu dochází při úrazech hlavy

Specifické příznaky nádoru na mozku

V závislosti na tom, v jaké části mozku se tumor nachází, se přitom rozlišují určité specifické příznaky mozkového nádoru. Jeho umístění, typ a velikost mohou ovlivňovat některé tělesné funkce pacienta stejně jako jeho chování. Rozdílné příznaky tak mohou mít pacienti, u nichž se tumor rozvinul například v mozečku, a osoby, které mají nádor v čelním laloku.

Kromě tělesných symptomů byly navíc u mnoha osob trpících tímto onemocněním zaznamenány také nečekané výrazné změny emočního stavu. Některé projevy nádoru mozku podle jeho umístění se tak dají rozdělit například následujícím způsobem:

  • nádor v mozečku: ztráta rovnováhy a potíže s jemnou motorikou,
  • nádor v čelním laloku: změny v úsudku včetně ztráty iniciativy, svalové slabosti či dokonce paralýzy,
  • nádor v týlním nebo spánkovém laloku: částečná nebo úplná ztráta zraku,
  • nádor v čelním nebo temenním laloku: změněné vnímání dotyků nebo tlaků, slabost paží či nohou na jedné straně těla,
  • nádor epifýzy: neschopnost dívat se vzhůru,
  • nádor v mozkovém kmeni: potíže s polykáním, slabost nebo necitlivost obličeje a dvojité vidění. [15, 16]

Zdroje: mou.cz, onkomajak.cz, mayoclinic.org, hopkinsmedicine.org, cancerresearchuk.org, cancer.org, urmc.rochester.edu, medicalnewstoday.com, my.clevelandclinic.org, aaroncohen-gadol.com, nhs.uk, thebraintumourcharity.org.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?