Příznaky zánětu spojivek se liší podle příčiny vzniku onemocnění. Charakteristické je zarudnutí oka

4. 12. 2023 10:16
přidejte názor
Autor: Depositphotos/NewAfrica

Se zánětem spojivek se pojí celá řada nepříjemných symptomů, které u pacienta obvykle přetrvávají po dobu zhruba dvou až tří týdnů, než potíže ustoupí. Jednotlivé příznaky se přitom mohou lišit v závislosti na tom, zda se jedná o virový, bakteriální nebo alergický zánět. Pro toto onemocnění je charakteristické zejména zarudnutí bělma, podle kterého u pacienta na první pohled poznáte, že něco není v pořádku.

Jaké má zánět spojivek příznaky?

K prvotním obtížím, které pacienti v souvislosti se začínajícím zánětem spojivek zaznamenají, se řadí začervenání oka, což doprovází také nepříjemné svědění a pálení očí nebo řezání v postižené oblasti. Tento pocit nutí pacienta, aby si oko neustále mnul a snažil se bolest nějakým způsobem potlačit. Mezi další typické projevy zánětu spojivek patří slzení, světloplachost nebo otoky víček.

Příčiny zánětu spojivek mohou mít virový, bakteriální i alergický charakter. U virových zánětů může být prvotním signálem, že něco není v pořádku, také dojem, že se v oku nachází nějaké cizí těleso (například písek), které danou oblast dráždí a je zodpovědné za nepříjemnou bolest. Později se přidává také průhledný hlenovitý výtok, který mívá vodnatou strukturu a je vysoce infekční.

Pro bakteriální zánět spojivek je kromě bolesti, zarudnutí a otoku typický také bílý nebo nažloutlý výtok, který bývá poměrně hustý a hnisavý. Doprovázet ho mohou ale i další komplikace, jako je například zduření uzlin před ušními boltci. Po ránu si přitom pacienti stěžují na to, že vlivem výtoku bývají jejich oči nepříjemně slepené.

Pokud dojde k rozvoji alergického zánětu spojivek, často ho doprovází také senná rýma nebo atopický ekzém. Mezi typické projevy nemoci se řadí nesnesitelné pálení či svědění v oblasti očí a očních víček, výrazné zarudnutí, slzení (obzvlášť při kýchání, které alergii doprovází) a přítomnost hlenu ve spojivkovém vaku. Často se pak přidává i zřetelný otok víček.

Charakteristické příznaky zánětu spojivek:

  • zarudnutí,
  • oteklá víčka,
  • slzení očí, vodnatá sekrece,
  • svědění, pálení či řezání v očích,
  • pocit cizího tělesa v oku,
  • přecitlivělost na světlo a sluneční záření,
  • potřeba častého mrkání,
  • hnisavý výtok z očí, zalepené oči. [1, 2, 3, 4, 56]

Možné komplikace

Ačkoliv komplikace zánětu spojivek nejsou příliš časté, protože obtíže spojené s rozvojem konjunktivitidy často pacienty přivádí k lékaři velice brzo, i zde může zanedbaná péče způsobit velmi nepříjemné problémy. To se stává třeba v případě zánětu spojivek u malých dětí, u nichž nejsou projevy potíží na první pohled tak patrné.

U bakteriálních konjunktivitid často dochází ke vzniku pseudomembrán a membrán, které jsou tvořené ztuhlým, koagulovaným sekretem, jenž přilne ke sliznici. V prvním případě je možné pseudomembránu od sliznice ještě oddělit, u membrány to však již provést nelze, protože by mohlo dojít k natržení krytu spojivky.

Pokud se konjunktivitida včas nezačne léčit, může také přecházet v keratitidu (zánět oční rohovky) a v některých případech se dokonce vyvine až v rohovkový vřed. Poměrně vzácnou komplikací bakteriálních zánětů spojivek, které mají na svědomí chlamydie, je pak i výše zmíněný trachom. Ten lékaři označují za nejčastější příčinu léčitelné slepoty. [7, 8, 9]

Zánět spojivek – inkubační doba

Pacienti se často ptají, jakou má zánět spojivek nakažlivost a jak dlouho je zánět spojivek infekční. Inkubační doba je v případě konjunktivitidy velice individuální a vždy souvisí s tím, co rozvoj onemocnění u pacienta způsobilo. Od prvního kontaktu s infekcí až po manifestaci prvotních příznaků tedy může uplynout pouze několik hodin, ale také několik dnů. U infekčních zánětů pacient zůstává nakažlivý po celou dobu onemocnění. [10, 11, 12]

Zdroje: farmaciepropraxi.cz, aao.org, nzip.cz, my.clevelandclinic.org, cdc.gov, mayoclinic.org, medicinapropraxi.cz, internimedicina.cz, healthline.com, health.hawaii.gov, dhhs.nh.gov

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?