Pro buňky jako do banky

31. 3. 2014 8:24
přidejte názor
Autor: Redakce
Příběh tkáňového centra v Brně ukazuje, jak „nešikovně“ stát často nakládá s vlastním unikátním know-how.


O takovém byznyse se dnes může podnikatelům jenom zdát. V roce 2009 převedl stát (mimochodem na posledním zasedání kabinetu Mirka Topolánka) obchod postavený na pěstování buněk a tkání do soukromých rukou. Při „privatizaci“ se z národní tkáňové banky, která prováděla výzkum a zajišťovala tkáňové transplantáty pro tuzemské pacienty, stalo soukromé Národní centrum tkání a buněk.

Soukromá firma PrimeCell získala úplně všechno – lidi i dosavadní výsledky výzkumu. Ministerstvu zdravotnictví zůstal jen necelý čtvrtinový podíl ve formě akcií v zaangažovaných firmách. A původnímu státnímu pracovišti vůbec nic. Přitom jde podle expertů z oboru o výdělečný byznys.

Osoby a obsazení

Klíčovou společnost celé transakce, PrimeRate, zakládal už v listopadu 2006 podnikatel Michal Zahradníček, jejím oficiálním vlastníkem však byla kyperská W. P. R. G. Limited se sídlem v Limassolu. Dalším zakládajícím členem byla firma Projects 2 Business Lukáše Schůrka ze Šumperka. Zbývajícími akcionáři se pak stali profesor Zdeněk Souček a lékař Michael Syka. Ti drželi ve výsledné společnosti PrimeCell akcie v následujícím poměru: Zahradníček 61 procent, Schůrek 3 procenta, Souček 15 procent a Syka 21 procent.

Michal Zahradníček, mimochodem někdejší partner exministryně informatiky Dany Bérové (ve statutárních orgánech dotčených společností také na čas figurovala), se v podnikání vyjma zdravotnictví věnuje i fotovoltaice. PrimeCell zakládal Zahradníček s dlouholetým společníkem Ivem Kristenem. Společně začínali v IT sektoru, vytvořili firmy BGS Levi a Webcom, dnes jejich majetek dosahuje stovek milionů korun.

Zdeněk Souček působí dlouhá léta v oblasti strategického managementu. V několika institucích přednáší problematiku strategického řízení, podle otevřených zdrojů je spoluzakladatelem Moravské vysoké školy Olomouc, majitelem a ředitelem firmy Management Focus, členem několika správních a dozorčích rad. V červenci roku 1982 byl jako kandidát tajné spolupráce zanesen do databáze StB s krycím jménem Pařez.

V srpnu 1983 se podle Archivu bezpečnostních složek stává agentem komunistické kontrarozvědky. Michael Syka je synem šéfky Ústavu experimentální medicíny Akademie věd České republiky a senátorky Evy Sykové. Syka je mimo jiné 70procentním vlastníkem eseróčka Transfera Consulting. O podnikatelské minulosti bratrů Schůrků ve veřejných databázích a otevřených zdrojích příliš informací k nalezení není. Jakub Schůrek figuruje pouze ve společnostech PrimeCell. Lukáš Schůrek působil spolu se Zahradníčkem a Bérovou ve společnosti Surf Travel a se Zahradníčkem ve firmě Chondros. Dvacet procent Chondrosu vlastní společnost BioInova, jejímž majoritním vlastníkem je Ústav experimentální medicíny vedený Sykovou.

Vše přes Zahradníčka

Klíčovou postavou celé transakce je zjevně Michal Zahradníček. Nicméně vzhledem k zapojení kyperské společnosti W. P. R. G. Limited se spekuluje o tom, zda ve firmě nevlastní skrytý podíl někdo z ministerstva zdravotnictví nebo politiků. Nejčastěji padalo jméno někdejšího náměstka Marka Šnajdra.

„Ve firmě nikdy podíl neměl a ani nemá,“ tvrdí PR manažerka Andrea Gutová z PrimeCell Therapeutics. Stejně tak popřela, že by měl vztah k firmě kdokoli z politiků, kteří se mihli ve statutárních orgánech dceřiných firem. Nebo se podíleli na hlasování vlády, která privátní byznys s lidskými tkáněmi za asistence státu odsouhlasila.

Michal Zahradníček je podle Gutové významným investorem do oblasti regenerativní medicíny v České republice. „Je duchovním otcem rozvoje regenerativní medicíny a transferu poznatků ze základního výzkumu do praxe v tomto oboru. Společnost je hi-tech farmaceutickou firmou, která využívá
specifických účinných látek, jež si buňky vytvářejí samy. Cílem společnosti je uvádět nové produkty a léčivé přípravky regenerativní medicíny na trh, tedy do praxe.

Máme svůj vlastní vývoj a aplikovaný výzkum, ale žádná z našich společností není primárně vědeckou institucí,“ řekla Gutová týdeníku Euro.

Společnosti PrimeCell a jí majoritně vlastněné firmy – Národní tkáňové centrum a CBTD Ostrava (dnes 4Medi – Centrum buněčné terapie a diagnostiky) – získaly v průběhu let z evropských fondů podle otevřených zdrojů zhruba 250 milionů korun a další stovky milionů od ministerstva průmyslu a obchodu a CzechInvestu.

Společný byznys privátního zařízení se státem bude pokračovat. Jak minulý týden upozornil pořad Reportéři ČT, v nejbližší době se v areálu ostravské fakultní nemocnice otevře další výzkumné pracoviště firmy PrimeCell. Nová supermoderní budova tkáňové medicíny bude stát téměř miliardu korun. A ministerstvo průmyslu a obchodu ji má dotovat částkou 400 milionů korun z veřejných peněz. V představenstvu ostravské firmy seděl za stát tehdejší ředitel ostravské nemocnice Svatopluk Němeček, dnešní ministr zdravotnictví.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?