PRO! kraj žádá výměnu managementu Krajské zdravotní

18. 9. 2013 8:15
přidejte názor
Autor: Redakce
Opoziční severočeské hnutí PRO! kraj souhlasí s návrhem na odvolání generálního ředitele Krajské zdravotní (KZ), která spravuje pět největších nemocnic v Ústeckém kraji. Potřebná je podle hnutí ještě rozsáhlejší výměna managementu společnosti.


Novináře o tom informovali zástupci hnutí, které má své zástupce v krajském zastupitelstvu i v dozorčí radě KZ.

Odvolat Eduarda Reichelta z pozice generálního ředitele KZ navrhla jejímu představenstvu rada Ústeckého kraje, který je jejím akcionářem. Představenstvo o odvolání ještě nerozhodlo.

Hospodaření KZ letos pravděpodobně skončí propadem v řádu několika set milionů korun. Podle člena dozorčí rady Mariana Bystroně (bezpartijní, v roce 2012 na kandidátce PRO! kraj) je to dáno především snížením obejmu peněz proplácených zdravotními pojišťovnami, vinu na tom má ale také chybné řízení společnosti.

Zrušena byla pozice náměstka pro léčebnou péči, který společnost zaštiťoval po odborné stránce. „V tuto chvíli lékařští náměstci v jednotlivých nemocnicích jsou podřízeni přímo řediteli, který ale nemůže firmu řídit po odborné stránce, to přísluší náměstkovi pro léčebnou péči. Hlavní smysl firmy, totiž koordinovat jednotlivé nemocnice, se tím ztrácí. V tuto chvíli v podstatě neexistuje centrální medicínské řízení,“ řekl Bystroň.

Hnutí vítá doporučení krajské rady Reichelta odvolat. K ozdravení společnosti je podle něj ale nutné i odvolání náměstka pro řízení zdravotnických služeb Jana Lamiho a ekonomického náměstka Petra Fialy (ODS). Problémem je podle hnutí zejména to, že KZ řídí politici dosazení na základě mocenských vazeb, nikoli odborníci.

„PRO! kraj v nejbližší době osloví předsedy všech klubů zastupitelů stran zastoupených v zastupitelstvu s žádostí o schůzku a jednání nad změnou struktury řízení (Krajské zdravotní),“ uvedl jeden ze zakladatelů hnutí Filip Ušák.

Podle PRO! kraj by KZ měla být řízena tzv. německým modelem, kde je apolitický management společnosti zároveň zastoupen v představenstvu s plnou zodpovědností a rozhodovacími kompetencemi firmy. Politici by měli obsadit místa v dozorčí radě.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?