Pro obézní mají v USA speciální lůžka

20. 6. 2006 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Počet Američanů trpících nadváhou se pořád zvyšuje, a stále více nemocnic proto upravuje své služby, aby uspokojily příval obézních pacientů. Pro pacienty trpící obezitou jsou dnes v mnoha nemocnicích k dispozici speciálně upravené pokoje...


Ty mají dveře přesahující standardní šířku jednoho metru, postele o nosnosti až 450 kilogramů a stropní výtah, který pacientům usnadňuje přesun do koupelny.

Záchody v těchto pokojích jsou masivní a místo ke zdi jsou přišroubované k zemi.

Podle Americké Asociace pro bariatrickou chirurgii se počet každoročně provedených bariatrických chirurgických zákroků od roku 2000 zčtyřnásobil.

Mezi standardní zákroky patří chirurgické zmenšení žaludku a bypass střev, které slouží k tomu, aby pacient přijímal méně jídla.

Obezitou trpí třetina Američanů

Lidé trpící obezitou také častěji trpí chronickými zdravotními problémy, jako je cukrovka, a do nemocnice je přivádějí i časté problémy s klouby.

Čím dál tím víc nemocnic proto investuje do zřizování speciálních oddělení pro obézní pacienty.

„Naše služby potřebuje velké množství pacientů. Dokud se nám nepodaří léčit obezitu efektivnějším způsobem, máme velký problém,“ říká Daniel Jones, vedoucí oddělení bariatrické chirurgie v bostonské nemocnici Beth Israel.

Podle amerických norem trpí obezitou jedna třetina Američanů.

Jak uvádí Centrum pro nemoci a prevenci, výskyt obezity se v posledních 25 letech zdvojnásobil, a předpokládá se plynulý nárůst i v následujících letech.

Program pro obézní pacienty

V lednu otevřela nemocnice Beth Israel s 585 lůžky novou bariatrickou jednotku (jednotku specializovanou na léčbu obezity).

Na jednom podlaží je k dispozici 30 nových pokojů se speciálně upravenými lůžky pro pacienty s nadváhou.

„Dříve jsme bariatrické pacienty posílali kamkoliv,“ říká Daniel Jones.

A dodává: „Problém je v tom, že potřebujeme správné vybavení a speciálně vyškolené zdravotníky.“

Druhý největší řetězec nemocnic v USA, Tenet Healthcare Corporation, nedávno zahájil v 71 nemocnicích program pro obézní pacienty, do kterého spadá i speciální infrastruktura.

Podle Paulette Samsové, ředitelky chirurgického oddělení, nabízí do této chvíle bariatrické programy asi třicet nemocnic Tenet.

Aktuálně.cz

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?