Pro sledování drog už je registr, má se využívat

24. 8. 2012 8:20
přidejte názor
Autor: Redakce
Plán ministra zdravotnictví Leoše Hegera (TOP 09) na on-line kontrolu prodeje léků s pseudoefedrinem a náhražky heroinu Subutex zpochybnil dnes viceprezident České lékárnické komory Stanislav Havlíček.


Pseudoefedrin zneužívají narkomani na pervitin a se Subutexem se obchoduje na černém trhu. On-line kontrolou tomu chce Heger zabránit, vláda už to schválila. On-line kontrolu má zajistit centrální úložiště.

Úložiště zbudoval za 98 milionů korun Státní ústav pro kontrolu léčiv. Za shromažďování citlivých dat pacientů dostal pokutu. Úložiště vzniklo pro sběr elektronických receptů, lékaři je ale píšou jen výjimečně.

Podle Hegerova plánu by měli lékaři hlásit do úložiště také recepty na Subutex, lékárníci by tam výdej této náhražky zkontrolovali. Ověřovali by i výdeje léků s pseudoefedrinem. Lidé je kupují na chřipku a nachlazení.

„Už několik let existuje národní registr substituční léčby, kam by měli lékaři pacienty hlásit. Moc to nefunguje, a přestože zřízení registru stálo hodně peněz, není využíván,“ řekl ČTK Havlíček. Ministr by podle něj místo hledání využití pro centrální úložiště měl prosazovat, aby se dodržoval platný zákon o užívání substitučních látek a využíval se k jejich evidenci národní registr.

„Já osobně, mluvím za sebe, ne za komoru, si myslím, že je to špatně. Místo novely, která zavede za nevyužívání registru sankce, se hledá způsob, jak využít centrální úložiště,“ řekl.

Havlíček očekává, že vyvstane řada otázek, které současné technické řešení neumožňuje zodpovědět. Zatímco u pseudoefedrinu není problém zákonem určit měsíční povolené množství, u náhražky heroinu to nejde. „Závislosti jsou různé intenzity, a co je pro jednoho dávka maximální, může být pro druhého málo,“ vysvětlil.

Sledování léčby a hlídání receptů na Subutex je podle Havlíčka věcí lékařů, ti by měli vědět, kolik léku pacientovi napsali a kolik si jich už vyzvedl. Lékárník musí lék vydat, pokud pacient přijde s receptem.

On-line sledování léků s pseudoefedrinem Havlíček nepodporuje. Dosud se prodávají v lékárnách bez receptu a na průkaz. Lékárník zkontroluje ve svém počítači, jestli už kupujícímu měsíční dávku prodal. Kdo tedy chce víc, obejde několik lékáren. On-line kontrola to znemožní.

„Ptám se, jestli kvůli odhalení pár tisíc závislých má být cenzuře a kontrole podrobeno deset milionů občanů,“ řekl Havlíček. Omezení volného prodeje léků s pseudoefedrinem kritizoval také Svaz pacientů.

Německý server deníku Die Welt přinesl minulý týden zprávu o tom, že do Bavorska se z ČR dostává stále víc pervitinu, účinné potírání drogového obchodu tam prý komplikuje příliš liberální česká protidrogová politika.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?