Problém nedostatku praktických lékařů a zubařů potřebuje systémové řešení

26. 6. 2015 8:23
přidejte názor
Autor: Redakce
Na zhoršující se stav počtu praktických lékařů pro dospělé, pro děti a dorost a zubařů v malých nebo odlehlých obcích a městech dlouhodobě upozorňuje na základě svých zkušeností z Karlovarského kraje poslanec Josef Novotný (ČSSD) jako člen dozorčí rady Všeobecné zdravotní pojišťovny (VZP).


Sehnat v současnosti zubaře je téměř nemožné ve velkých městech, natož pak na venkově. A v řadě míst to není o mnoho lepší, ani pokud jde o praktické lékaře, takzvané obvoďáky.

„Již v lednu jsem na zasedání dozorčí rady na tento problém upozorňoval. VZP slíbila, že se tímto problémem bude zabývat. Jsem velmi rád, že dodržela své slovo. Na dnešním jednání, na kterém jsem vznesl dotaz, jak pokračují práce v této věci, jsem byl ujištěn, že VZP připravuje motivační program, který by měl lékaře k příchodu do těchto menších a odlehlých obcí a měst pomoci přilákat. Veřejně bude představen v září tohoto roku a fungovat začne od 1. ledna příštího roku,“ uvedl Novotný.

Poznamenal, že podle statistik se ví, kde lékaři nejvíce chybějí. V těchto lokalitách by měla být navýšena kapitační platba (platba za pacienta) i hodnota bodu (platba za výkon). „Nejde však jen o snižující se počet lékařů, problém je i zvyšující se průměrný věk lékařů a jejich odchod do důchodu. Lékaři chybějí zejména v řídce osídlených částech kraje. V Karlovarském kraji například ve Žluticích, Bochově, Bečově, Aši nebo Teplé nejenže chybí lékaři, ale i jejich průměrný věk je kolem 55 až 60 let.

Jestliže bylo v roce 2000 v Karlovarském kraji celkem 210 praktických lékařů a 175 zubařů, tak v roce 2014 klesl počet praktických lékařů na 170. Tedy o 40 méně! A zubařů je 143,“ konstatoval Novotný.
Zatímco ve velkých městech není s počtem lékařů problém, o to větší je v malých a odlehlých městech. Jestliže v Karlovarském kraji připadá na jednoho zubaře průměrně 1777, tak například v Praze je to pouze 870 obyvatel. Podobná situace je u praktických lékařů.

„Jde o celorepublikový problém. Ke zlepšení stavu je zapotřebí komplexního systémového řešení. V případě, že nebudeme dělat nic, bude v České republice v roce 2020 chybět celkem 600 praktických lékařů a zubařů. Samotná aktivita VZP a dotčených měst, které se také snaží lékaře motivovat finančně, bytem, levným pronájmem ordinací a podobně, však nestačí. Do řešení problému se musí zapojit všichni zainteresovaní, tedy i Ministerstvo zdravotnictví, Ministerstvo školství mládeže a tělovýchovy, kraje a ostatní zdravotní pojišťovny. V tomto duchu budu interpelovat příslušné ministry,“ dodal poslanec Novotný.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?